Sunday, September 25, 2011

Hackers vs Fakers

Hello, how are you guys? enjoying your weekend so far? mine was good plus i'm having a week break. so yeah enjoying myself right now hihi! tidur, tidur, makan, online, tidur whoaa such a bad routine kan :O another assignment left to be submitted in two weeks time. so maybe i start buat after my friend Einn dah balik Macquarie. i just wanna live my life to the fullest at the moment. haha lepas ni dah busy with classes, assignment and final exam balik. hoho.

Lately, i perasan banyak betul case hack account orang, buat account fake and macam macam lah lagi. i'm just talking about this in general. actually those two things obviously aren't the right thing to do. its illegal! but since susah nak discover who did this, siapa yang disebalik tabir semua so yeah we cannot just point finger to anyone kan. solution yang kita ada maybe just report, block and bersabar je. tapi kesian sangat dekat orang yang jadi mangsa keadaan kan kan.

Dunia moden, teknologi semua serba boleh sekarang ni pon ada jugak advantage and disadvantages dia. haha dah macam buat karangan SPM, 'huraikan kebaikan dan keburukan Internet', wakakaka teringat pulak zaman sekolah. SPM i bahasa melayu dapat B3, memang unexpected gila. maybe sebab i selalu ponteng kelas bahasa melayu kot :D masa kelas BM je, i dengan kawan kawan keluar pergi lepak bilik media lah, toilet la, merayau lah haha.

Itulah kan buat dajal lagi masa sekolah, sekali hamekk kau BM dapat B3, hahahaha okay back to our topic. benda canggih macam mana sekalipon mesti ada keburukan dia. contoh macam internet lah, yes memang at some point of view, it helps people in so many way. in simplest form, ia menyenangkan hidup semua orang. semua information can be gain through it. anything just Google jeee! am i right? semua hanya dihujung jari anda. cehh ayat bajet gila :P

But on the other hand, problem also can be created through it. tengok lah sekeliling kita sekarang. ade certain people yang dah misuse penggunaan internet. ITS SO NO GOOD! hacking other people's account, create another account and pretend to be someone else (fakers), creating a new identity such an email or the easiest way jadi anonymous and menjatuhkan orang. yelah orang takkan tahu siapa punya kerja kan. ibarat baling batu sembungi tangan.

Lagi satu kes yang baru baru jadi recently, pasal orang sihir pakai gambar dekat Facebook! gerun kan bila baca? can you see, orang kalau nak buat jahat macam mana sekarang ni, pakai gambar dekat Facebook pon boleh. masyaAllah :O selalu lah berdoa mintak benda macam tu tak jadi dekat kita. yelah benda benda macam ni unexpected. orang kalau dah busuk hati, diorang akan buat apa sahaja walaupun benda tu merosakkan diri diorang sendiri.

So marilah sama sama muhasabah diri. banyak lagi benda yang berfaedah yang boleh buat. baca buku ke, mengaji ke, tolong mak ayah dekat rumah ke. ye dak? daripada kumpul dosa, baik lah kumpul pahala :) so anything in life, if you want to get something, if you want to achieve something, first thing first is just be yourself and just be true to yourself. baru lah styleee haha. okay kawan kawan? smile while you still have teeth, and happy Sunday everyone!

17 comments:

Fatin Syahira said...

aah cuak kotttt! T____T

org sekarang banyak yg suka tgk kita jatuh daripada dpt rezeki lebih. so kena sama2 be ware =')

take care there!

ain revival said...

kemudahan y ada disalahgunakan..xtaw la ape y spesis ni fikirkan..xpasal2 wat jahat kat org.

moge kita d jauhkan :)

nurayunni said...

smile...(*_____________*)

Pendamba Mawar said...

setiap benda pasti ada kelebihan dan keburukkan..:)

gadis bunga said...

paling tak suke bile nampak name anonymous . haihh . lagi lagi kalau si anonymous tu pandai kutuk kutuk orang jeh

SyASyA SaNi said...

mmg dunia serba canggeh ni menakotkan..apela naseb ank2 kite nnt~huuu

Saiazuan said...

haha bad routine.. anak gadis mana leh mcm tu :D

hmm block je fakers ni..

Rtp Farra Arisha said...

hackers and fackers are dangerous. those really are :O
so, beware and always take precaution steps to avoid this ;)
have a happy day!

nazirulhazwan~ said...

Jd jgnla tyg gmbr bebyk kt fb n blog.xbest pon tayang gambar bebanyak:)

asfira aminuddin said...

untuk fakers yang suka menjahanamkan hidup org lain, tanggung dosa kat akhirat kelak.

have fun babe! =)

Umie Artoqiemie said...

.aku harap hacker pegi hacker laman web tiket lari dari kiamat tuh huhu..

Redbloodsnow said...

Yg tang fakers tu...mmg cam GAMPANG! haaa kan dah. hehe. geram zie taw, cantik. coz bykkkkkk account FB yg gune pic zie. menyampah! :(

shazika said...

alam maya mcm2 hal blh jd

shazika said...

alam maya mcm2 hal blh jd

shazika said...

alam maya mcm2 hal blh jd

LittleGurl said...

syg! how u wear ur shawl? cun gila ok! i try google tgk kat youtube tapi tade pom design mcm ne. tgk ramai jgk girls yg pakai tp i tak reti nak buat wuuu wuuu. shawl chifon dah lame xpakai wakakaka. buatlah tutorial ;D

Cik Suheela said...

skali i tgok you ni..mcm lisa surihani laaa.....