Monday, September 12, 2011

Marriage ?

I think this is my second entry i post about Marriage. there were few enquiry about when will i be getting married? of course lah one of my dream nak berkahwin. siapa yang tanak, ye dak? haha thats why i tak mention anything about it in my previous post. itu kehendak semua manusia tak kira lelaki ke perempuan. bila tu wallahualam :) semua itu ketentuan Allah. plus i pon tak fikir apepon pasal kahwin ke bertunang. umur i pon tak masuk 21 tahun lagi.

As i said before my first priority sekarang is my study. tapi kalau jodoh sampai awal, i takkan tolak wakaka :P like seriously kalau memang dah tertulis yang i akan berkahwin awal then i terima. tapi kalau vice versa, i akan berkahwin lambat pon i terima. whatever it is, i memang tak fikir lagi pasal benda benda ni. yes i admit memang kekadang tu ada je berangan nak kahwin nak itu ini, and of course i ada my own version wedding dream. semua orang pon ada kan?

Tak salah pon fikir pasal benda benda ni. kita pon kena be well prepared lah untuk benda benda macam ni. remember i said before, expect the unexpected. jodoh ketentuan ajal maut semua ditangan tuhan. kawan kawan i ramai yang dah kahwin dan bakal berkahwin dalam masa terdekat ni. alhamdullilah jodoh diorang sampai awal :) i am so happy and excited for them. nasib baik semua pakat kahwin hujung tahun ni, i pon ada dekat Malaysia masa tu. hehe.

Kahwin ni bukan benda main main. bak kata auntie i, 'marriage is an investment for life'. tak ada siapa dekat dunia ni yang nak kahwin 2,3 kali. kahwin cerai kahwin cerai :O except for lelaki lah since diorang ada quota boleh berkahwin 4. berkahwin ni kena bersedia physically and mentally. having a good financial or in simplest form, stable, ada ilmu yang cukup nak membimbing (tak kira lah suami ke isteri), and have a sense of responsibility.

I bukannya seorang yang professional nak bercakap pasal kahwin. plus i have zero experience on this. tapi umur macam i ni dah patut boleh nilai and patut belajar dah benda benda macam ni. mama pon selalu je kasi hint kasi advice. mama selalu cakap, 'umur kakngah sekarang ni mama dah kahwin dah'. yes my mom berkahwin dengan my dad when she was 21 years old. biasalah orang orang dulu kahwin muda kan. so kiranya kakngah boleh kahwin dah la ma?

The idea of writing about this came so sudden. haha. insyaAllah kalau i kahwin nanti, i akan ajak semua orang :D hahaha. and sesiapa yang berkahwin hujung tahun ni jemputlah i, wakaka tak malu gila ajak diri sendiri. since i cuti lama gila nanti starting mid nov until the end of february, so i will having plenty of leisure time! terfikir jugak nak berkerja nanti? or maybe akan join kelas memasak mungkin? or maybe jugak menghabiskan masa di rumah je. haha.

Thank you for reading this entry! :)

13 comments:

saharinasaharudin said...

wahhh zatie,cakap psal kawin tau.nak kawin nti,jmput rin eh :)

Arez Razin said...

wahh! jangan tak ajak pulak yee :)

JIJI YU said...

doa tu

tiefazatie said...

hee..kawen jemput ifa eh..

Izzatie said...

Rina, hahaha i tulis entri ni bukan nk cakap i nak kahwin. anyway insyaAllah i jemput :) even though i tahu lambat lagi* hehe.

Arez, insyaAllah ^^

Jiji, amin :)

Ifa, hehehe insyaAllah . lambat lagi :P

Syazwan Che Deraman said...

betol tu.
perkahwinan tu satu investment hidup kita.

kahwin ni bukan benda yang boleh dimain mainkan.

guwa pun tak sabar nak kahwin.
sebab nak ada baby.
hahaha

PinKy MoMMa said...

zatie ckp lmbat lagi tapi mana nak tau jodoh tu dtg cepat hehe..jemput tau! paksa hahaha..

nak tgk zatie gorjez pakai songket..erkkk ;p

hardy boy said...

betul tu, kawin nie tak bole tergopoh.hehehe...
soalan yg "panas" bab kawin nie.hehe.
klu nk fikir nk jawab soalan orang,sebelum kawin org dok tanye bila nak kawin, pastu bila dah kawin dorang tanye bila nak ade anak, than bila dah ade baby boy, dorang tanye bila nak ade baby girl, dah ade 2 anak dorang tanye lagi bila nak tambah lagi.hehehe..
persoalan yg tiada penghujung.hehehe.. orang suke tanye sebab dorang caring(^_^)

nuruashia ♥ said...

hek9! awwww da ade calon boley laa kawen jeng jeng jeng

Anonymous said...

nice entry izzatie :)

Mr.B[e]ave[R] said...

cukop syarat..cepat2 ja kawen...(:

IEQAH said...

ajak ieqah jugakk yee si cantekk

Mira Amirudin said...

i do agreed with your auntie! marriage is an investment! ;)