Monday, September 19, 2011

Perasaan hasad dengki

Hello. how are you readers? good? alhamdullilah. myself tak berapa nak sihat sangat. demam sikit :O demam panas campur demam rindu jadilah demam padu. haha okay itu mengarut. maybe jugak sebab weather changes kot. selama ni sejuk je sekarang ni dah masuk spring so cuaca agak unpredictable. hadoii i have plenty of assignment to be submitted this week. nasib baik last week most of it i dah buat half way through dah. ada sikit nak kena add on and touch up.

I dah disable comment for anonymous. so people who have google account je yang boleh drop me a comment. disebabkan ada certain people yang dah off the track, so i mengambil keputusan untuk disable kan comment. actually those thing doesn't really affect me. tapi itulah kekadang tu bila kasi muka, dia pijak nya kepala kita. betul jugak orang cakap, buat baik berpada pada. i tak paham betul orang yang penuh dengan perasaan hasad dan dengki ni :O

Explain to me? why do we need to have that kind of feeling? it doesn't give you any good. lagi merosakkan diri sendiri ada lah. orang macam ni adalah golongan orang yang tak reti nak jaga tepi kain sendiri. or maybe they don't really have a good life so that's why they like bothering other people's life. hm i rasa dah banyak kali i cakap before ni, semua manusia dikurniakan kelebihan dan kekurangan masing masing. so kenapa nak kena dengki mendengki?

I maybe have something that you don't. but at the same time i pon maybe tak ada something yang other people have. Allah s.w.t tu mahal adil. semua orang ada pro's and con's masing masing. so just deal with your own. there is no need to mind other people's business. whatever i do, wherever i go, whoever i am with now has nothing to do with other people. so just mind your own life and business. stop provoking people, stop slandering people, stop cursing people.

Enough is enough. takkan nak i buat polis report baru nak stop kot kan? since your statements is full with threats and any other relevant stuff. we are a growing adult takkan jiwa minda otak makin narrow kot? rasanya semua benda ni boleh fikir sendiri kot. its logical thinking. i rasa adik i yang kecik pon tahu berfikir beza benda baik dan buruk macam ni. so anyway readers, moral of the story, jangan lah bersifat dengki sesama manusia. just stay positive okay :)

"Rasulullah SAW bersabda bermaksud : “ Awasilah diri kamu daripada berburuk sangka kerana perbuatan itu satu pembohongan besar . Janganlah mencari berita buruk , berhasad dengki , bermasam muka dan marah , sebaliknya jadikanlah diri kamu bersaudara . (Riwayat Bukhari & Muslim)"

23 comments:

Suzana.Sukri said...

salam . hii im ur loyal reader . ehehe -_- standard la manusia . nmpk je kelebihan org , mula nk kutuk2 . pape pun be urself. jgn sbb mulot dorang, u down okeh :0 peace yaaaawwwwww

Pendamba Mawar said...

orang lain tak pernah puas hati dengan apa yang mereka miliki,pastu mula la dengki ngan kelebihan orang lain... sabar ok..senyum2..semoga cepat sembuh demam saudari

jemput komen entri saya jika sudi..saya blogger baru..

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

masalhnye ramai yg suke hasad dengki nie.hurmm..kena selalu tawakal pada Allah, mohon perlindungan. kadang2 kita rase cam ok je, rupenye ade aje yg PHD.huhu~

oshinz said...

nice hadith zatie.. =)

leeza said...

hi zatie..sabar erk what goes around comes around =)

Asma said...

just ignore those people! they hav nothing better to do!

JIJI YU said...

apa kesah dgn anon..tak kann habes kalo dok kesah sal deorang

nub said...

kalo semua orang faham bagaimana dengki-mendengki ni, takkan jadi punya..

tapi orang yang mendengki buat macam dia tak mendengki, dan yang didengki pulak mendengki balik..

haih, dengki betul aku dengan yang sebegini..

hahaha

~ shana ~ said...

those anon tu sbnrnya xde keje da..tu yang dengki je sentiasa..xleyh tgk org yang lebih dari dorg.. that's fact of life.. just be tough ok.. :)

EB said...

Salam.. I'm your silent reader miss..
Sememangnya PHD (Penyakit Hasad Dengki) ni sangat² merosak diri.. Bukan saja dari segi jasmani malahan rohani.. Sebelum berakhirnya Ramadhan inilah antara perkara penting yang disampaikan oleh Imam semasa sesi tazkirah.. Penyakit ini sangat² merosakkan jiwa..

Malahan ada juga dikalangan manusia semakin tinggi ilmunya juga semakin tinggi hasad dengkinya.. PHDnya sama dengan level PHD yang dimiliknya..

Apa pun sentiasalah memaafkan agar kamu sentiasa tenang.. Dan doaknlah mereka² yang membaca tentang kamu, dilembutkan hatinya dan diterangi chaya keimanan.. Insha'Allah..

little ain said...

there will always be people who hate us.

but nevermind that, someday they gonna shut their mouth up when they are tired talking about us.

have good day, cheers :)

Syazwan Che Deraman said...

saya paling tak suka orang yang ada sifat PHD ni..dah la dia tu jeles, nak jatuhkan orang plak..why not ambil kelebihan orang lain tu sebagai inisiatif untuk lebih maju..
tiada siapa yang rugi, malah kita akan bertambah maju.
have a good day.

Nurulbadiah Lai said...

syg..
sabar and sabar..
tu je yg i bleh ckp..

purpose dia buat camtu?
dia saja nk tarik perhatian u and buat u sakit ati..tu je tujuan die..

ingat syg..
we are good people..
tak layan sampah sarap kn..

love u..
take care

syedi said...

blogwalking..:)

myra ashrul said...

manusia kan tak boleh tengok kita senang sikit .

*pstt , harimau laa . cantik sangat !

Aida Azryn said...

hope cepat sembuh ya!

nuruashia ♥ said...

sokong jiji n sys nurul ckp...sabar ye?

Hana Soffelia said...

Langkah yg bijak to disable comment for anon. Hana pun tak faham kenapalah perlu ada perasaan hasad dengki yg membusuk dlm diri sesetngah org. So Izzatie, ignore je spesis mcm tu. ^_^

nick dot anis said...

i pon nak disable for anon la..2 3 hr lepas pon i de dapat komen2 yg kuang menyedapkan ati jek..but i da remove n just ignore

asfira aminuddin said...

hye sweetie! thanks for dropping comment at my blog. =)

P/s: from my opinion, better u disable comment for anonymous. diorg mmg tak pandai jaga hati org. :)

Pocket said...

dia simply suka nak menyakat pun mungkin, kita tak tahu, didepan skrin dia tengah dok wat muka marah ker masa menulis ugutan tu, or simply dok senyum senyum mengharapkan kamu melenting bagaikan ayam dok tak dok marahkan kita pasal lalu sebelah anak anak dia.

sama mcm pocket suka menyakat budak kecik memegang lipas mati n kejar diorang keliling rumah, (In the end pocket yg penat lari)
sama juga dengan diorang yg suka komen annoying kat kamu :D

LittleGurl said...

people won't stop talking about us. sume baik buruk kite org nampak. and even the happiness kite ade pon org still nak cari silap. kadang serabut ngn org macamtu kan. ade je benda tak kena. yes, just like u said my dear, sometimes people get jelousy when we have something and they don't.

just ignore! sbb kite tau mane baik buruk. and aceli kite mmg baik pon, cuma people terlalu cemburu tgk kite happy all the times. hahahahahaha

take care dear! ;)

maia said...

hai zatie :) maya here

i heard a lot of things bout u lately
hmm sabar la k?
i know it is hard but if not, it will hurt yourself so bad dear

u know who to believe and who's not kan?
i really hope yg u tak termakan kata2 org yg berniat tak baik kat u

i wish to meet u on November :)
cant't wait
miss u & take care