Tuesday, January 3, 2012

Don't judge a book by its cover

Hello, assalamualaikum semua :) harini cuaca sangatlah panas. tadi keluar pi beli barang  mak aihh teriknya matahari. sekejap je dah berpeluh doii. my house is under renovation sekarang ni. renovate sikit sikit je fixed ape yang rosak semua since rumah i kan dah lama kosong before ni. so banyak lah benda yang rosak sebab lama tak pakai especially toilet, kipas and lampu. insyaAllah, end of this year i will be moving to a new house. still dalam perancangan lagi. lokasi? haha sangat menarik. i will tell you when its confirmed ;P

Jangan menilai orang dengan terlalu cepat or dari segi luaran sahaja. translation dari title entri ini :D since everyone are talking about Che Amalina Bakri who got 17 A's in her SPM few years back, i pon got my 20 cent thought. semua orang ada pendapat and comment tersendiri. tak salah pon kalau nak menegur nak beri pendapat. tapi ada sesetengah pihak tu i rasa macam overboard sangat. gambar Che Amalina ni tersebar dekat internet. gambar beliau tidak bertudung. itu sahaja. nothing worse than that happened.

Tapi since mentaliti sesetengah pihak itu agak low, so pelbagai lah comment yang dilontarkan kepada Che Amalina ni. mostly semua negative comment. i didn't mean that i against those comments. its your right to comment. tapi kesian lah dekat Che Amalina ni. she got her life. her life is great! she is one of the excellent student dekat tempat dia belajar. she is very consistent. tak ada masalah langsung dengan study dia. tapi since gambar dia tak bertudung dah terpampang di internet, semua orang start cakap bukan bukan :O

Dari apa yang i dengar, dia memang tak bertudung pon. orang cakap dia pakai pon time dekat sekolah je. i taktau lah kesahihan benda ni. tapi satu je i rasa macam tak puas hati. kalau betul lah dia start free hair after dia pi study dekat overseas and bak kata ramai orang die culture shocked, bagi i lah, as long as she is a good person, good student and having no problem at all with her family, friends and other people, than just let her. bukannya dia lupa diri ke, study dia teruk ke, buat benda yang tak patut ke or menyalahi undang2.

Its just my opinion and thought. i tengok jugak gambar dia yang orang dok pertikai semua. bukannya dia pakai baju sexy pon, bukannya gambar teruk pon so jangan lah cepat sangat judge orang itu ini. nak culture shocked? benda tu boleh jadi everywhere, dekat Malaysia pon ramai je budak yang culture shocked. lagi teruk pon ada. korang ada kisah? as long as dia pandai jaga diri semua still ingat mak bapak, tuhan semua i think there is nothing wrong with it. memang lah tak bertudung tu berdosa but its her choice. not yours.

Entah entah family dia pon tak kisah pon pasal perubahan dia tu, yang orang lain dok pertikai sangat tu kenapa. pelik pelik je. i baca biography dia sekarang, dia kira antara student yang cemerlang and terbaik dekat university yang dia study. kita ni patutnya doakan yang terbaik untuk dia, jangan cepat sangat lemparkan komen komen tak elok. okay? kalau ada sesiapa yang tak setuju dengan pendapat i, i mintak maaf. as i said, it is just my 20 cent piece of thought. okay kawan kawan? renung renungkan dan selamat beramal :)

Thank you for reading this entry!

9 comments:

sedutzone said...

yeah.. setuju... don't judge book by it's cover... anyway.. lepak blog saya ar... entri terbaru
http://7a19ed93.theseblogs.com

ainasuhana said...

agree with you..

twinkle twinkle said...

manusia lebih suke mencemuh drpd menegur

Alkisah said...

hahah besa laa rakyat malaysia.. diorang nampak noktah hitam berbanding kain rentang putih.. hanya 2o kupang dariku..

buat amalina.. yes upload gambar kat facebook itu hak peribadi.. tapi tolong privatekan.. semoga ia tidak jadi bualan orang ramai.. alkisah dah byk kali lalui benda nie

Azyyati Elias said...

Yup, agree with you. Biasa la tu, manusia memang suka menilai orang tanpa usul periksa terlebih dahulu. :)

hanabunga said...

aah tu la.1st time hana dgar pasal ni kemarin lah kat class.kwn yg bg tau.then pg tadi jumpa link pasal mak dia explain semua tu kan.entahla xtau nk cakap apa.just let her lah. :) asalkan kputusan cemerlang,xckp kurang ajar dgn ibu bapa sudah lah :)

LittleGurl said...

betol. i pon tak agree org yg over nak kutuk-kutuk dia. sume org buat silap. yg dok mengata dia macam-macam tu tak semestinya perfect pon. nk tegur tapi agak2 jugakla kan ;)

btw, she's awesome kot! dpt 17A's! lepastu skng jadik best student and boleh create her own's book! cool gila.

gdsbnga said...

gambar2 yang org dok sebarkan tuu , dah berzaman dah baru je tadi tengok vdo penjelasan amalina tuu :)

Anakanda Wann said...

100% agree..
btw blog u best! :)