Friday, April 13, 2012

7 hari

Hello! cukup 7 hari acap ada dekat Sydney. cepat pulak rasa masa berjalan. nanti dia balik, confirm i rindu macam gila huahuahuahua :p rindu jugak nak update blog nii, itu yang i curi masa sikit nak update. maaf lah kalau entri ini agak pendek. for the last few days, banyak betul tempat i dengan acap explore. dari Sydney ke Wollongong ke Canberra ke macam macam lah tempat lagi. macam macam jugak pengalaman kitorang dapat. ada best, ada jugak tak best.

Biasalah merantau tempat orang kan, selain dari dapat belajar budaya orang lain, dapat jugak kita belajar macam macam benda baru sebenarnya. best tau pi travel ni, seriously! tapi few tips kalau nak pi berjalan tempat orang, kena ada enough information about the place yang kita nak pi visit, communication skill kena okay in case nak bertanya ke sesat jalan, dont be afraid to explore new place. jalan je langgar je sesat boleh tanya orang kan :p duit pon kena cukup.

Actually, kalau cakap pasal duit or budget nak pi berjalan ni tak banyak mana pon. lain cito kalau hangpa nak bershopping sakan kan. kalau macam ada member ke sedara mara or sesape yang tinggal dekat tempat yang korang nak pi tu, mintak lah tumpang rumah diorang. dah save duit hotel kan. transport pulak, belajar lah naik bus and train. kalau dekat tempat i ni, taxi memang a big NO, sebab too expensive. i yang ada kereta pon, certain tempat i naik train je.

Train agak mudah dekat sini. sebab kalau bawak kereta, agak costly in terms of duit minyak and parking. depends on the place yang kita nak pi tulaa. sebab tu i cakap, kena rajin google and catit information yang patut about that particular place. beberapa harini i banyak gila berjalan. dari pagi keluar, malam balik terus tido. penat memang penat but i really having so much fun :) actually one of my dream, i teringin nak buat Europe trip. maybe one fine day insyaAllah.

Tadi i pi Chinatown, pi bawak acap pi Paddy's Market since dia nak beli some souvenirs for his family members and close friends. then lepas tu kitorang roaming aroung mencari Malaysian Restaurant untuk makan tengah hari. we're so lucky sebab jumpa kedai Malaysian. we had roti canai which cost me $5.50 sekeping :O nasi lemak with rendang, and acap makan nasi putih and ikan masak tiga rasa i think. sedap jugak lah berbaloi laboii huahuahuahua.

Enough said, thank you for reading this entry!

p/s: nak usha gambar, pi tengok dekat FB i eh or tunggu next entry :p

8 comments:

[loveyourlife] said...

nak tgk gambar2! :) tapi u tak appprove pun lg fren rq i :D

Asma said...

pretty picture! upload more please :)

Izzatie said...

[loveyourlife], mira kan you ? ape full name you dekat FB eh ? banyak sangat mira kt request :p

Asma, i will SOOON ! :D

hanabanana said...

europe trip serius bestttt! pegi spain! best sgt2! :)

hanabunga said...

hana pun dah lama add. hana bunga tau nama kat fb hehe nak tgk gambaq :)

ejulz said...

waaa.. seronok..

Alin Marlini said...

cun :)

[loveyourlife] said...

i atiqah zayadi la zatie! :D blog i tutup kejap buat sementara waktu :D