Friday, May 11, 2012

Experience

Hello how are you guys doing? i baru je lepas having dinner. i masak ayam kurma malam ni, alhamdullilah kenyang sangat :) tadi lepas habis kelas rush balik rumah solat asar sebab dekat sini pukul 5 lebih dah maghrib. semalam pon i puasa terpaksa berbuka di dalam kelas dulu. makan chocolate je huuu then habis class, balik baru masak and makan. nanti bulan puasa pon hopefully tak ada kelas petang. kalau tak, memang leceh lah nak berbuka puasa nanti.

I'm done with week ten! yippieee. three weeks left before this semester end. another big assignment need to be submitted upcoming week. tak sabar nak habes this semester hoho but i am not really ready to face the final exam :O anyway, i'm having a flu and fever last few days but recovering now. iyelaa cuaca tak menentu last last jatuh sakit jugak. nasib baik time winter peak nanti i balik cuti dekat Malaysia. so takde lah merana kesejukan nanti haha.

Ada orang tanya i personally, apa different study dekat sini and dekat Malaysia? and macam mana i handle everything independently? maybe dia tanya i sebab dia tengok i duduk sorang semua sorang kot. first question, i have an experience studying in Msia for one semester. masa tu i buat foundation at IIUM Nilai. tapi masa study dekat situ even just one semester, memang pengalaman yang best lah. i love the environment, bilik, lecturers, kawan2 pon semua best.

Study pon okay since i've got so many friends. study sekali, makan sekali, tidur sekali. tapi masa dah nak final exam tu, i dah start memain sebab i dah tau i akan sambung study di Dubai right after final exam. result i dekat IIUM Nilai ni takkan ditransfer ke Dubai. means i have to start with basic again. so i pon memain lah. study pon tak hahahaha dasat kan? study dekat mana mana pon sama je bagi i. yang lain, pengalaman. kita pergi belajar just untuk dapat ilmu.

Tak ada istilah belajar dekat tempat ni bagus, tempat tu kurang bagus. tak ada beza pon semua tu. yang penting usaha terletak dekat tangan masing masing. dekat mana mana pon boleh berjaya :) just for me, belajar dekat overseas ni memerlukan kesabaran yang tinggi and level of confidence yang tinggi. sebab kita bergaul dengan macam macam jenis orang from all over the world so kena pandai bawak diri lah. and one thing i noticed about studying in overseas.

The lecturer or even tutor takkan spoon feed their student. semua student kena independent, do all things by their own. agak mencabar lah. tapi diorang sangat bagus in terms nak tolong and guide student mereka. macam macam lah pengalaman i belajar dekat luar ni. since i am a self-sponsored student, i memang from day one i buat semua benda sorang diri. i have no friend from the start. lain lah kalau student under scholar, usually they will come in a group.

Since dari tu, my dad ajar i jadi independent. first day i dekat UOW in Dubai, my dad just drop me at the university and suruh i handle sendiri registration, class, yuran, buku and semua benda lah. mula mula rasa macam nak menangis je tau but i'm glad my dad buat macamtu. kalau tak, sampai sekarang i dok depend on him. and dekat Dubai lah i start naik flight balik Malaysia pi mana mana by myself. so basically, i start being independent ni, masa i dekat Dubai lagi.

So bila dah sampai ke Australia ni, i dah tahu banyak benda and alhamdullilah so far i can manage everything by my own. my parent pon tak risau sangat dah. even i nak travel memana pon, they will be okay. bukan tak risau tak ambil berat but they know i can do everything by myself. so itulah jela advantage study dekat luar kot bagi pandangan i. dapat more experience and dapat belajar more about people, their culture, their system and many many more.


Thank you for reading this entry!


p/s: lama tak tangkap gambar sendiri :p

11 comments:

IeRa said...

cOmel :P

Puteri Iqa Izyan said...

such a great experience! :D
iqa pun belum tentu mampu nk independent. yela, kat malaysia sume suap je. :P

----- ----- said...
This comment has been removed by the author.
Mira Amirudin said...

wah...pukul 5 dah mgrib ye kat sana?awalnya... zatie, i really respect with u. u memang independent girl. lagi-lagi kat tempat orang kan..

Farahin Ahmad said...

take care :)

saharinasaharudin said...

beautiful & independent lady :D

alyaclumsy said...

bestnya dpt merasa study luar ngara, huhu :D

[loveyourlife] said...

such a great experience! actually kat mana2 pun kita pergi & belajar, as long as kita appreciate everything around us, mesti akan jadi best jugak kan! :)

Halif Mohamad said...

Buat yang terbaik. Sometimes whatever happens in uni life takkan menjamin dalam realiti yang sebenar (dunia pekerjaan). Just get ready. Be independent is one of them. Gud Luck adik :)

namasayatihah said...

first time visit here..nice blog...all da best in aussie dear adik!!!

tke cre!!

namasayatihah said...

first time visit here..nice blog...all da best in aussie dear adik!!!

tke cre!!