Tuesday, July 3, 2012

Kota Kinabalu , Sabah

Hello :) i baru balik dari Sabah semalam hihi. thats why lah i tak update blog for the last 5 days. the trip was fine and awesome. a bit tired sebab dekat sana panas gila. tak hujan langsung during my stay at Sabah. i pon asyik headache je doii. i bertolak hari Jumaat. my flight pukul 10 in the morning. around 7 macamtu taxi limo dah sampai depan rumah to bring us to the LCCT airport. dah nak keluar Gombak, baru my dad teringat dia lupa nak bawak passport.

Then kitorang kena patah balik rumah. yes masuk Sabah tak perlu pon passport, just identification card je kena bawak. tapi my dad nak pi Brunei straight from Sabah nanti. then lepas dah balik ambik passport my dad, orang taxi tu bawak macam gila. seriously. dia risau kitorang miss flight. my dad and lain lain relax je sebab memang usually kitorang memang rushing pon pi airport. tak pernah tak rushing hahahahahaha. my dad dah berapa belas kali miss flight. 

Selalunya dia miss flight sebab overslept lah hahahahaha teruk kan? ehh apesal cerita pasal my dad pulak :O okay then we arrived at the LCCT round 8.45 check in then sempat pi breakfast sekejap. makan tak hengat dunia padahal my dad dah pre booked meal on flight. as expected, my dad pre booked nasi briyani for each of us tapi tak makan pon sebab dah kenyang. makan pon sikit je then i tidur all the way to Sabah. flight to Sabah took about 2 hours and half.








First day, kitorang tak buat ape sangat. sesampai hotel mandi solat semua then terus keluar pi One Borneo Mall. jejalan dekat situ for few hours, shopping sikit, my dad and my baby sister try archery for the first time. yang teruja lebih semestinya my dad. tak habis habis cakap dekat i 'tangkap lah gambar' haha seriously. then dah penat roaming around mall, we headed to Tanjung Rhu for dinner. the food wasn't that good but the price is so cheap. kena dengan harga.

Second day, we went to Kota Kinabalu Park, Poring, and Kundasang. the journey took about an hour and half from the hotel. oh lupa nak habaq, we all stay dekat Sutera Harbour Resort. a very fine resort. cantik sangat! trip harini penat sangat bagi i sebab i tak suka something yang adventurous, macam canopy walk lah semua tu it is so not me. i tak ikut pon my dad and my brother pi benda benda macam tu. i stay dengan my mom and my babysister dekat Poring.

Poring ni tempat kolam air panas. and very good for our skin. sebab kandungan garam mineral dia tinggi. and it came directly from gunung berapi. memang panas kaw kaw lah. berasap asap. ramai gila orang. lepas pi Kota Kinabalu Park and Kundasang we headed back to the hotel. semua tidur dalam kereta termasuklah tourist guide. driver je yang celik. kesian dia mesti penat gila :O my dad ajak panjat gunung Kinabalu next year. my answer would be a big NO.









Third day, we went for a snorkelling at Manukan Island. our hotel is located at the marina. so dekat dengan jetty. and the hotel guest dapat privileges which is good for us hihihihi excited naik boat besar and cantik ;) from the jetty to the Manukan Island took about 15 minutes je. dalam banyak banyak pulau i pi termasuk dekat Semenanjung, Manukan is the best! cantik gila tempat dia. and its a great place for honeymoon. rasa nak stay situ tanak balik je :p

Hari terakhir di Sabah, we went to the mall. but its a different mall from the first one i went to. had our lunch next to the ocean. the view was great! lepas tu we headed to Sabah Museum. i hate going to the museum. i pon tak tahu kenapa. lagi lagi museum yang sangat plain and tak ada ape yang menarik selain dari sculpture and pictures. tapi i managed to roam around the museum, i mean whole museum. sebab i pi dengan family kan. so terpaksa la follow :D

After that, we went straight to the airport. sebab our flight back to Kuala Lumpur pukul 7 malam. my dad tak follow kitorang since dia pi Brunei straight from Sabah. my mom, adik adik i and i je yang balik Kuala Lumpur. overall, its a great and awesome journey. banyak lagi tempat kitorang pi lagi2 time malam tapi tak ada apa sangat yang menarik nak cerita huahuahuhaua. anyway, i'm so gonna be busy for the next two week. so till then readers, take care

Thank you for reading this entry! :)

7 comments:

msredcheesecake said...

pergi sabah mesti kena scuba kan? bestnya...

Puteri Iqa Izyan said...

rindunye nak main archery~ :))

Annyss said...

Kalau dapat pegi Semporna mesti lagi best! :D

Rara Nasiha said...

wahhh, sangat best la sayang dapat pergi sabah. teringin :)

hanabunga said...

Aah samala kak rara,teringin nak pi Sabah jugak :)

fya zainal said...

wah bestnya sekali jalan dpt pegi semua tempat :) btw i'm sabahan n haven't climbed mt. kinabalu...jom lah pegi sy nak tumpang sekaki :p

Nasuha said...

Seronoknya dpt prgi Sabah. :D