Wednesday, August 22, 2012

First experience raya di KL


Assalamualaikum :) how was your raya so far? selamat hari raya again to everyone. banyak ke dapat duit raya? hikhikhik :p fyi, tahun ni i raya dekat Gombak je. for the very first time in my life raya dekat Bandar Kuala Lumpur. so nak habaq and cite lah sikit pengalaman ku menyambut aidilfitri dekat KL macam mana. my family tak balik kampung (Alor Setar) sebab my nenek memang dah stay lama dekat rumah i. to be exact, since majlis tunang i lagi.

Plus nenek i tak berapa nak sihat so we decided not to go back to Alor Setar. we asked our aunts and relatives to come to KL. so beraya lah kami semua dekat Gombak. a day before raya, we all busy buat ketupat pulut daun palas. makanan rasmi dan wajib masa raya. kalau tak ade ketupat pulut, tak raya lah jawabnya. dengan rendang daging. antara aktiviti lain adalah seperti mengemas rumah, memasang pelita, membeli barang dan bermain bunga api bersama sepupu.

Rancak gila orang main mercun dekat area rumah i ni. non-stop lah. siap ada bunga api macam sambut new year je. best gila wey! teruja sekejap, rasa nak pi beli jugak and main dalam masa yang sama, nak lawan kampung sebelah tapi mama tak kasi main mercun kecuali bunga api sahaja. i tak main pon sebenarnya. tolong observe si kecik (sepupu) main je yelah kan risau jugak kalau apa apa jadi nanti. overall my raya night was full with fun and laughter!

Pagi raya? i bangun pagi iron baju sambil dengar lagu raya. lepas mandi terus siap siap comel comel hewhewhew :D lepas semua dah pulang dari Masjid mengerjakan solat sunat Aidilfitri, sesi bersalam salaman and bergambar pon bermula. paling sebak bila part salam mama and papa. bukan takat sebak tapi dah berlinang air mata. sedih bila mama papa saya cakap, 'next raya kakngah dah jadi seorang isteri, tatau dapat raya dengan kakngah ke x'.... sebak ;(

Okay dah lah tamau cerita bebanyak pasal part tu, lepas da bergambar semua. ramai orang start datang beraya. non-stop lah dari tengah hari sampai ke malam. tapi i and family sempat pi beraya di Sungai Buloh sekejap rumah saudara sebelah mama. then we rush back home sebab kawan my dad pulak datang. meriah jugak lah hari pertama raya di KL. jalan raya pon penuh kereta. i was wondering? ramai jugak eh yang tak balik raya dekat kampung?

I baru balik dari Pavilion with my fiancee. sebelum tu pi open house rumah Farah dulu dekat Melawati. we had nasi daging ;) thank you farah! then lepas tu terus gerak pi Pavi, sesaja je jejalan. tapi i tahu sebenarnya tunang i tu rindu dekat i sebab 4 hari tak jumpa. dia balik raya dekat Terengganu tahun ni hihi. esok and esok tak ada plan lagi. kalau buat open house, jemputlah saya okay? nak duit rayaaaa! haha raya dekat KL is not bad after all. i did have fun :)

Thank you for reading this entry !

4 comments:

Shazwani Ramly said...

wow. selamat hari raya :)

Erna Ziana Lamsera said...

singgah beraya ni. selamat hr raya dr nana ^^

Sabrina said...

Selamat Hari Raya!
Do check out my blog!
http://bysabrinart.blogspot.com/

Adrara Darling said...

selamat hari raye izatie :) Dira ade mention izatie kat blog Dira ni oke :)http://adraradarling.blogspot.com/#!/2012/08/selamat-hari-rayaaa.html