Friday, August 3, 2012

Two weeks of Ramadhan

Alhamdullilah dah 2 minggu kita berpuasa. it means 2 weeks left for Ramadhan. how time flies kan. pejam celik pejam celik dah masuk bulan August. lepas tu September, lepas tu October, lepas tu November then December O.o i baru lepas baca satu buku, it was a gift from one of my daddy's staff, title "A gift for Muslim Bride" by Muhammad Haneef Abdul Majeed. i just read one chapter and i think it is a great book especially for me yang dah nak kahwin ni :p

Actually for those who getting married is highly recommended to read this kind of book. tambah ilmu yang bermanfaat untuk dunia dan juga akhirat. marriage life is not easy as you thought. ceh cakap macam i dah pernah kahwin je :p what i meant to say, hidup berkahwin actually memang lah seronok tapi dalam masa yang sama kita dah pikul satu lagi tanggungjawab yang besar. as for me, being a wife? how to be good wife? how to have a happy marriage? answer?

Lepas bertunang, ramai pesan/advice within period bertunang 4-5 bulan ni kita kena brush up diri kita untuk jadi lebih better. in terms on everything. especially being a good muslim. sebab lepas berkahwin kita ada tanggungjawab baru. iaitu sebagai seorang isteri. sekarang ni tanggungjawab i, towards Allah, parents, my study and myself.  after married pulak tanggungjawab towards husband which will be my second priority after Allah and Rasul.

A quote that i read from the book that i would like to share,"a good wife gives her all to her husband, her happiness is when her husband is happy". i couldn't agree more with this. syurga isteri selepas berkahwin bukan di bawah tapak kaki ibu dah, dah beralih di bawah tapak kaki suami. can i be a good wife? hihi i hope so, i really hope so. insyaAllah :) i seorang yang tka suka baca buku tapi buku ni dah menarik perhatian i. maybe sebab excited nak kahwin kot p

Kelas i dah start last week. it was okay. dalam class i semua chinese student, no malay, i'm the only one. but alhamdullilah everyone were nice to me (yelah new student kan), lecturer pon okay. next week dah start tutorial. i will be a bit busy, with classes, a wedding preparation, etc. nak tahu tak lepas dah bertunang ni, perasaan sayang dekat si tunang tu macam bertambah tambah pulak. rasa macam sehari tak jumpa tak senang duduk. haha memang cam gitu ye rasa? 

Pagi tadi lepas bersahur, i realize tahun ni last i berpuasa and beraya as bachelorette (bujang), next year it will be totally different. i'm so excited for it! tahun ni sorang, tahun depan berdua, tahun depan lagi satu, bertiga hewhewhew :p praise to Allah sebab tahun ni i rasa tahun yang paling happy dalam hidup i. alhamdullilah. i happy sebab orang yang i sayang semua ade dekat dengan i sekarang. i now have a very good support system. alhamdulilah :)

So that's all for today, selamat berpuasa untuk hari hari yang seterusnya!


Thank you for reading this entry!

8 comments:

Asma said...

i was also and inti student! and was also the only malay in my classes.

all the best with ur studies and wedding preparation!

[loveyourlife] said...

selamat belajar di tempat baru babe! n selamat berpuasa jugak :)) macam mana eh perasaan berdebar2 nak kawin? hihiii ni nak bawak bf jumpa parents pun dah berdebar :D

MiSz fiFiEyQa said...

congratz on your engagement anyway...
kena start practise jadi isteri mithali dah ni..ehehe

Shazwani Ramly said...

congrats sis. cpt cpt kahwin k. btw, sis mmg cantik dgn bju pink tuh (:

Lyaa Suriany said...

setuju ngn kamu
lps tunang
prasaan syg brtambah tambah

adibahrisha said...

Good luck izati ;)

ika~~ said...

wow congrats dear!tell us more about ur engagement!btw ur outfit looks so beautiful!

saharinasaharudin said...

Happy studying prettyyy :)) jgn lupa invite rin pegi ur wed yaa :D