Friday, April 15, 2011

Kena tindih

Hello :)

I baru balik dari shopping mall. beli barang sikit and barang grocery jugak. hehe. lagipon esok i nak suruh mama buat lasagna nak bawak pergi main paintball esok. aah esok i pergi main paintball dengan other malaysian students. dengar cerita ramai jugak join esok around 32 orang. hoho. perempuan i tak sure berapa. rasanya around 5-6 orang je. one of them is myself. to be honest, ini first time i main paintball tau. haha. mama dok takutkan i semua. dia cakap nanti kena tembak la apa semua. ya allah harap semua okay. risau jugak i :O haha. i dah lah bukan jenis yang lasak orangnya.

Esok lepas i balik dari paintball kalau i tak penat i terus share pasal pengalaman i main paintball eh? haha. okay tapi harini kan i nak share pasal pengalaman i kena tindih. hurm i kena semalam. teruk jugaklah actually. 3 kali pulak tu. tapi nasib baik tiga tiga kali tu i boleh lawan. i selalu terfikir kalau kena tindih ni sebab dek hantu or jin yang kacau. so semalam i keep baca al fatihah and ayat kursi. then i buat tak tahu je. i tidur balik sampai kali ke tiga i kena tindih, i terus call mama i suruh datang bilik i. then mama suruh tidur i dekat bilik dia. agak scary jugak lah semalam. serious rasa macam sakit sangat badan i.

Then tadi i google lah pasal hal kena tindih semua ni. so ada la few info yang i dapat dari forum.joomlamalaysia.org pasal kena tindih ni. i tak tahu lah information ni sahih ke tak kan. tapi dari apa i baca dari situ, kena tindih ni synonym dengan 'sleep paralysis' atau dalam bahasa melayu lumpuh waktu tidur. but its only temporary. kalau nak tahu lebih lanjut baca kat forum ni eh. antara sebab benda ni jadi, maybe kerana terlalu penat, stress, tidur dalam posisi terlentang dengan terlalu lama, and jadual tidur yang tak menentu. so benda ni maybe tak ada kaitan langsung dengan hantu or jin. wallahualam.

Tapi rasanya malam ni i tidur dengan mama lagi kot. haha. semalam lepas tidur dengan mama terus tak rasa kena tindih dah semua. takut gila i semalam :( maybe jugak jadi sebab semalam i tertidur dari pukul 8 malam sampai 11 malam. then berjaga sampai pukul 2. so memang tak mandi malam la. nak mandi tengah tengah malam memang harapan la. dah la cuaca sejuk gila. haha. solat isyak pon dah tengah malam semalam. tidur semalam pon dah pukul 2 macam tu. ish lepas ni memang taknak buat macam tu dah. korang pon sama tau? jangan tak mandi semua. basuh kaki and baca doa sebelum tidur tau.

Enough said,

Thank you for reading this entry! :)

15 comments:

hardy boy said...

tentang kena "tindih" nie, daripada aspek sains & Islam mmpunyai pandangan berbeza (macam juga histeria), tapi xpe,tak salah kalau kita rujuk kpd kedua-duanya. kalau dalam Islam, kekadang kita kena tindih disebabkan jin yg mndatangi kita ataupun dsbbkn kita terlampau letih. tapi, ada petua orang cakap, cuba kita pakai jam analog semasa tindih, sebab jam tu bergerak & bersentuhan dgn kita, jadi jin tu tak dapat nak "kaku"kan kita. saya pun macam tak percaya juga tetapi kkadang petua tu menjadi juga. tapi, kalau Allah izinkan jam tu sbagai penyebabnya, jadi tak mustahil jika ianya berkesan.hehehehe... wallahualam (^_^)

kembatolo™ said...

Eh yeke ni? 3 kali dalam satu malam? Power tu.. I penah kena 2 kali dalam 1 hari je. Hehe

saharinasaharudin said...

ouh, cmtu eh?rin ingt kalo kna tndih sbb jin.tp kite pun x sure kn real cause bnda tu jadi.wallahualam.
btw,tke cre zatie, nk main paintball jugak! =)

Cik Ezy said...

prnh jgk kene tindih..
tkot sgt..
kalo pnat sgt jdk la..

Zuliana Harun said...

ye ke? banyak kali juga dengar cerita pasal ni.. tapi diri sendiri tak pernah kena lagi... erm, ramai orang cakap semua ada kaitan dengan benda halus.. tapi tak tahu la.. anyway, take a gud care of urself.. =)

awatiffaziz said...

betul2.sometimes bila kita kena tindih..smpai xmampu nk mmbaca ayat2 suci al quran.perlu baca dlm hati.time tu.hati kena kuat skiranya xmampu mmbca dgn mulut.kalau tido petang selalunya akan jadi.

KAMIHIDUP said...

pakailah baju tebal sikit, kalau kena puluru paintball to, boleh lebam.

cik fara said...

ouhh , kesian nye youu. but lps nih baca doa basuh kaki segala okay . alhamdulillah i ta pernah kena lagi hope okay aje .

syamimi fatin said...

haah, prnh baca jugak, sbnrnya sllep paralysis kan? bnda ni pun dtg dgn halusinansi. contoh, kita boleh nmpk sesuatu, dgr bunyi pelik2, n rasa disentuh/dihempap. taktau betul tak. baca je... hehe

storyfromme said...

fad tak pernah kena tindih tapi pernah tengok orang kena tindih.fad tidur sekali dengan senior hostel dulu,tengah baring2 tu tiba-tiba senior yang tengah tidur sebelah gengam tangan kuat-kuat.fad pelik la,tengok je,tak tau nak buat apa.last-last tertiso.esok pagi senior tu cakap die kena tindih,terus meremang bulu roma.

Puteri Iqa Izyan said...

isk.takut jugak kene tindih2 ni.selalu dgr org kene tindih..

EzSyA said...

sleep paralysis~akak p0n biase kene..siang2 pon kne gak~fuhhhh

Mira Amirudin said...

hai zati!
i really hope u enjoy the paintball game ;) sure sakit2 bdn kan kan?hehehe
btw, i pun pernah kena tindih jugak dulu..make sure u never missed ayat kursi before u sleep.insyaAllah selamat.

iela SFN said...

men paintball?

sure lebam2 nnty zati.

dulu ila men paintball,mesti lebam2, even pkai bj tebal yg dyeorg sediakan tu.

so papehal, kalo lebam, sapu ubat k?

siyes lame nk ilang, ila dlu lbih smggu gak la nk ilang.

kaki tgn sume lebam, ahakz ! tp dpt 2nd place, mgalahkan dak2 laki, rasa puas gak la even bruises most of the whole body.

kene tindih? akak ila dlu pun cmtu gak.

tp ibu ckp koz dye trun temurun, lepas berubat dgn org, then x kene tindih dah my sis.

pape pun, better u ask ur parents, my mom la yg ckp, koz dlu ade org bg dye "SOMETHING" tuk jage my mom, even my mom tak nak, bende tu still follow gak.

by the way, jage diri k ! make sure tdow jgn melentang, cover perot dgn bantal ke, ahakz !

whitelilium said...

nice shirt at your pics..where did u get that??? ;)