Saturday, April 9, 2011

Kisah GPS

GPS atau nama panjang nya, global positioning system helps people by providing location and information. lebih kurang macam map jugak lah. but this is more reliable bila kita nak travel and really helps us to get into destination. dekat malaysia i tak pernah pakai gps since dah familiar dengan jalan dekat malaysia. kalau sesat ke apa boleh bukak tingkap tanya orang tepi jalan je. 'macik, tumpang tanya taman tanjung rambutan jauh lagi ke?' haha.

Since i came to australia, gps ini lah yang banyak membantu i and my family nak pergi mana mana. haha. alhamdullilah so far jalan dekat area wollongong ni i dah boleh hafal. no need to use gps anymore. but kalau nak pergi jauh sikit contoh macam pergi sydney. i still need to use gps. kalau sesat ke apa payah jugak :O but nak dijadikan kisah, gps i ni lately ni macam gelong sikit. boleh bikin gaduh jugak lah. haha. i tak tahu lah kenapa. sekejap okay sekejap tak.

Contoh masalah yang timbul, macam i tengah khusyuk bawak kereta dekat highway. i mean highway yang memang tak boleh belok kiri ke kanan then tiba tiba keluar suara, 'make a U-turn when possible'. haha. tak pepasal je. dah few times jadi macam tu. nak buat u-turn tengah tengah jalan memang tak logik gila lah. tapi boleh fikir logic la kan benda tu so that part okay lagi. another problem, kadang kadang macik gps ni senyap. bisu ke apa pon i tak tahu.

Macam sepatutnya i kena belok kiri, then gps ni senyap tak bagi instruction apa memang i miss lah junction tu. satu hal pulak nak kena pusing tak pon nanti it will guide us to another road. so tak payah la nak pusing balik. tapi jalan tu akan jadi lagi jauh lah. hadoii. macam semalam i hantar my dad ada lah few times yang dia senyap. i kena ambik inisiatif (power tak ayat bm i?) sendiri tengok gps tu nak kena belok bila how many km lagi bla bla blacksheep.

Mama selalu cakap dekat i, gps ni merajuk kot. sebab sometimes i tak ikut dia punya instruction sebab ada certain jalan tu i dah tahu and some sort of short cut. but nanti bile dia calculating track balik, i will still be in the right track. so kalau katakan dia tengah bising bising, 'in 150 meters turn left' and she keeps saying that sampai dekat junction tu then i go straight then confirmed gps tu akan senyap. haha. macam malas nak bagi instruction dah. merajuk kot?

Okay. itu jelah i nak cerita pasal GPS ni. nasib still under guarantee. kalau dia still buat perangai gila memang i nak hantar balik dekat kedai. hoho. by the way, i tengah cuti sekarang. mid session break for a week! then a week after i ada cuti seminggu lagi for easter celebration. hooray! :) suka je dapat cuti lelama. siapa yang tak suka cuti kan? harini i tidur almost 12 hours equal to half day. teruk gila kan? dah lama i tak dapat tidur puas puas macam ni. haha.

Thank you for reading this entry :)

11 comments:

syamimi fatin said...

wah, gps pun bole merajuk? hehe...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

izatie...lamanye kamu tido??
phewww~
bila sis nk dpt peluang tu huhu...
ahahaha gps pn pndai majuk..dasaattt... ;)

Nurul Eiman Hikmah said...

hahaha...mmg selalu mcm tu...kalau saya pakai gps saya pun dia jadi cmtu...mengong jap...kelakor...

storyfromme said...

saya memang da tak pakai gps sejak die buat saya sesat 50 km lebih dari tempat yang saya nak pegi.

KAMIHIDUP said...

gps mintak tukar baru la to. :)

Wani said...

haha . wani tak reti guna GPS :((

Cik Tqah said...

antar wrranty je la zati.. hihi

kembatolo™ said...

Gedik jugak mende gps tu eh? Hahaha

Izatie said...

^_^

Nobita Sensei said...

tergeliat lidah nak menyebut wollongong ni. :P

LittleGurl said...

hahaha..ade ke gps merajuk...kih3..tp memang betol dear,LG ngan family pom aritu nak pegi bukit cerakah yg dkt gile ne pom pakai gps jugak. tatau jalan kn...hakhakhak..naseb baek~