Sunday, May 29, 2011

Persimmon picking

Hello. assalamualaikum semua :) lama rasanya i tak membebel dekat sini kan. previous entry pon i upload gambar je. so entry ni rasa macam harus lah menulis sikit :P harini i berjalan sakan. i baru balik dari Campbelltown. i pergi dengan other malaysian family. tapi kan before tu i pergi petik buah persimmon (pisang kaki) dekat Thirlmere. haha i bagitau nama tempat bagai macam korang tahu je. penat gila harini but i really had an awesome day!

The journey began early morning, at 8.30 am. i bangun awal harini. haha. the journey took about 45 minutes to reach there. this is my first ever plucking fruit straight away from tree. so perasan mula mula tu sangat lah excited and teruja la :O haha. we just need to pay $5 for adult and $2.50 for children. after we park the car, kitorang assemble depan office farm tu. then ada pacik hensem datang bawak lori kenderaan as you can see at the picture below.

He took us to the persimmon farm which wasn't that far dari tempat kitorang berkumpul. sebelum start petik memetik, ada briefing sikit pasal cara cara nak petik, tips nak petik, dan dia juga explain about the price etc. we only have about one hour to pluck the fruit. besar gila farm tu! i petik sebiji je sebab dok sebok tangkap gambar. lepas tu rasa terliur pulak tengok buah tu. apa lagi i petik terus gigit. haha sedap gila. rasa fresh and manis sangat macam i :P

Okay enjoy the pictures .

After that, kitorang pergi Campbelltown, pergi solat zohor then berjalan dekat Macarthur Square. mama did some shopping. but i didn't buy anything. can you believe it? haha tak ada yang berkenan tadi nak buat macam mana. heh. for lunch, i ate Fillet O Fish je and apple pie :) mcd dekat mall tu tak halal. so yang boleh makan fillet jelah. heh. around 4.30 kitorang gerak balik ke Wollongong. alhamdullilah selamat sampai dalam pukul 5 lebih macam tu.

So overall, i really had an amazing weekend! thank you to everyone. haha kerja berjalan je dua, tiga hari ni. final exam in 3 weeks. no more berjalan ye izzatie? my daddy will be coming here this coming wednesday. so confirm dia ajak berjalan jugak nanti. haha. i ni pantang diajak :P anyway, my previous post kan i letak gambar adik i dukung i tu. haha macam kontroversi sikit. for those yang tak tahu, adik i pon study sini jugak, doing foundation. dia baru 18 tahun.

Buat hati saya dekat malaysia. i dah bagitau dekat post sebelum sebelum ni yang i tak pernah pon jumpa buah hati i tu lagi. haha. so semua gambar i dengan lelaki dalam blog ni semua tu kawan i sahaja :) jangan salah anggap pulak. and ada few people leave a comment asking me to do a shawl tutorial. i already did once before. cuba tekan older post dalam 4 or 5 kali nanti jumpa lah. or simply click link i provided below. see you in the next entry!


Terima kasih baca entri ini :)

16 comments:

Ayeem Jemain said...

bestnyeeeee!

wahida idris said...

wooww!! bestnyaa.

MiSz fiFiEyQa said...

Nice sgt pemandangan kat situ...kekuning2an gitu..

nik lan nik mat said...

kenpa tak nampak macam pisang?

Rtp Farra Arisha said...

lotss of fun righttt.. wowww, really happening :))

siti hajar said...

hye kamu. saya follow !!
baca baca !!

pisang kaki, sedap nyer !!

nur asiyah said...

wow!best la akak..hehehe

Cik Ezy said...

segar dr ladang..
hee

Anonymous said...

beshnye izzatie..n u looking good..natural beauty..bley x nnti i nak photoshoot u?..u mesti lg cantik bile makeup nnt ;p

annyss said...

i suka pisang kaki!!!

Edura Hanum said...

bestnya
dapat makan fresh dari ladang

nuruashia ♥ said...

wow..bestnyee die..satu family kee stay sne r dear??

nor alya said...

wow..mmg best blh petik sendiri dari ladang.terbaik!

Marya Hana . said...

sumpah nampak sangat BESTTTTTT..
plus, u nmpak sgt cute la dear..

.plastic roses. said...

bestnye!!! nak ikot!! :)

alily said...

just sth to share, kadang2 kan kat tempat yg tak halal ni tak boleh nak sure sgt jugak, kita tak tahu minyak yg dia goreng fillet tu minyak yg sama ke tak dgn minyak yg dia goreng bnda tak halal. so berhati2 lah, seeloknya tak payah langsung masuk kedai yg tak halal wlpn ada jual bnda halal. :)