Tuesday, May 3, 2011

Plagiarism

Hello world :)

Heh. asal tangkap gambar je, mesti dalam kereta, asal dalam kereta je mesti tangkap gambar. haha. i refer to the above picture. heh bangun tidur terus siap siap pergi deliver makanan dekat customer and straight pergi RTA (road transport and authority). heh yes saya ponteng lecture harini :O headache pagi tadi padahal semalam bukan main awal lagi tidur. around 11 lebih macam tu mata dah kuyu meronta ronta mintak pejam. haha. so semalam dalam sejarah hidup i tidur paling awal. selalu pukul 1 atau 2 pagi baru nak get ready tidur. ish teruk betul kan? please dont try it at home. dekat tempat lain takpe. haha.

Today's topic that i would like to share is about forgiving enemies. forgive ataupun memaafkan adalah satu benda yang sangat subjektif and sinonim dalam kehidupan seharian kita. kalau buat salah je, mesti kita akan minta maaf. tak kira lah apa salah sekalipon. tapi dah jadi budaya zaman sekarang ni, bila hari raya je baru nak minta maaf semua. hari hari lain tak perlu ke? so ada sedikit misconception di situ. i cakap based on my experience jugak. ramai orang susah nak ungkapkan perkataan 'minta maaf'. atas dasar apa? malu? rasa tak perlu ke? or rasa kesalahan kecik je so tak patut nak mintak maaf?

Tapi harini i taknak cakap pasal minta maaf or asking for forgiveness from people. i nak cakap the opposite site. sifat manusia dalam memaafkan kesalahan orang lain. i ada jugak kekadang dengar talk show dari Dr.Fadzilah Kamsah and ramai lah lagi. depa kata tips untuk bahagia selalu adalah memaafkan semua orang sebelum tidur. so jangan simpan dendam or anything la dalam hati. dengan buat macam tu, hidup akan lebih aman :) so lepas i fikir balik, kira betul sangat apa yang depa habaq sebab selagi kita tak maafkan orang, selagi tu kita akan fikir pasal apa orang tu dah buat dekat kita semua.

So for sure lah hati kita takkan tenteram. ye dak? apa kata kita reramai maafkan semua orang yang dah buat salah dekat kita? maafkan orang tak semestinya kita perlu berbaik semula. just avoid holding grudge towards people. dendam tak boleh bawak kemati pon? just amalan yang baik je kita pegang sampai ke akhirat. i cakap ni untuk kesedaran diri sendiri jugak. tak elok pon nak benci benci orang lagi lagi benci orang without reason. tak baik kan kawan kawan? sedangkan nabi pon ampunkan umatnya, lagi lah kita manusia sesama manusia biasa ni. lets create a harmonious community :)

Smile and forgive your enemies, because nothing drive them crazy then knowing that we actually having a good life. i absolutely agree with this quote. kalau semua orang boleh memaafkan sesama sendiri. i rasa mesti dunia ni aman dan tenteram je kan? i rasa nak tulis pasal benda ni lepas tengok cerita Dr.Phil. you guys tengok tak? i adore the way he helped people in solving problem. dalam masa yang sama dia pon ada selit selit peringatan in general untuk semua penonton. bagus sangat talk show tu. lastly, i minta maaf kalau i ada tersalah cakap or tulis. renung renungkan dan selamat beramal.

Okay lah, i better get back to my works. i ada assignment yang kena hantar by tomorrow afternoon. it just a 1000 words type of essay. the difficult part is just we need to avoid plagiarism atau dalam bahasa melayu, perbuatan mengambil idea, penulisan ataupun ciptaan orang lain dan mendakwa bahawa itu adalah ciptaan sendiri (google). kalau nak ambik boleh tapi, we need to cited it properly with authors name and date. if you've been caught with plagiarism, you will get zero for the assignment or sometimes you will straight away failed the subjects. haha. so far alhamdullilah assignment i semua diterima :)

Thank you for reading this entry!

p/s: lupa nak habaq, i tak jadi pergi NZ. papa nak kena balik malaysia ahad ni. so pergi sekejap sangat macam tak berbaloi pulak. hehe. okay bai.

13 comments:

sasa said...
This comment has been removed by a blog administrator.
♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

bile kamu nak balik msia pulakkkk..

take care dear ;)
bz2 ni jgn lupa makan k..

Puteri Iqa Izyan said...

takpe snap byk2 pon. izatie cantik lah~ ^_^


memaafkan orang boleh buat hati kita tenang je ;))

Cik Tqah said...

slmt wt assignment.. jgn tiru org k

EZAN IDMA said...

lebih baik memaafkan je dr berdendam :)

nuruashia said...

kamu dah mmg cntek yunk..i like :) taruk byk2 tau pic hehe..bile nk blek mesia ni??

jer deepcorepurple said...

:) tuu diaa,kluaq loghat kedah baq ang.hehehe totally agree anyway.but i have my own quote,i can forgive my enemies but i'll never forget them. :)

kembatolo™ said...

okay, lagi suka gambar 1st tadi kot. hahaha..

urm.. nak memaafkan org ni senang je sbenanye? kita cuma taley maafkan dye mase kita tengah marah je. lepas tu, bila kita dah cool balik, sambil senyum kita dah boleh maafkan dye. senang kot! ^.* haha

amare amor said...

macam rupa ekin bini mawi tu la bila pakai shades

;D

sasa said...

much better pic tp still cantek..hehe..take care ae..bile nak blk msia nie..??hehe

Hafizah. A said...

cantek..

ahmad endo said...

aku dulu pernah kena chop plagiarism lam kerja kumpulan...sorang yang kopi paste suma yang kena...hehehe

shafiqabdshukor said...

ooo..
gud luck wat assignment..
dh wat ce check plagiarism...
tesis saya 9% je plagiarism..
check satu dunia nyer tesis...