Wednesday, June 8, 2011

08062011


I took a break from study for a while. akan continue balik late at night perhaps. sekarang ni tak boleh nak study. hoho first sebab mama and awfa dok tengok cerita ape entah. dok menjerit jerit je dari tadi. haha dengar sampai ke bilik i. second sebab i lapar so lepas update ni i nak turun makan. third sebab cuaca terlalu and teramat lah sejuk. i am freezing over here people. 24 hours i duduk dalam blanket yang zero degree ditemani heater di tepi. tapi still sejuk :O

So nak study apa pon tak boleh. dalam pukul 9 macam tu mama and awfa dah naik tidur baru i sambung study balik. i nak study dekat bawah since there is no light in my room. siang boleh lah study dekat bilik. dekat living area ada heater besaq memang best lah lepak situ sambil study. hehe i saja je mengada nak update blog. bukan tak fikir pasal exam tapi takkan 24 jam nak mengadap buku je kan? lagipon reason i untuk tidak study sekarang kukuh kan. haha.

Esok plan macam nak study dekat library. maybe boleh fokus lebih sikit. 3 jam straight study. kalau dekat rumah cukup sejam je turun makan cukup sejam je pergi online. banyak sangat interference :O tapi kalau nak pergi library memang kena pergi awal awal. sebab i rasa pukul 10 macam tu library dah full. plus sekarang my uni library dah extend opening hour dah. rajin kan student wollongong? haha iyelah nak final exam kan semua pakat rajin lah.

Plus esok i nak pergi beli air Mother energy drink. sweeter and stronger than redbull. peneman i dikala malam. nak beli banyak sikit sebab nanti time malam before exam confirm i stay up. so i need extra energy for it. doakan i okay! :) anyway my purpose of writing this entry is to share some of doa yang korang boleh amalkan masa peperiksaan ataupun sebelum. kalau dah usaha, haruslah bertawakal. betul tak? insyaAllah semuanya akan dipermudahkan.

Doa agar dikurniakan kefahaman dan ingatan yang baik semasa menelaah ataupun belajar;

اللَّهُمَّ ارْزُقْنَا فَهْمَ النَّبِيِّينَ وَحِفْظَ المُرْسَلِينَ وإلْهَامَ المَلاَئِكَةِ المُقَرَّبِينَ فِي عَافِيَةٍ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
" Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami kefahaman para Nabi dan hafazan para Rasul, serta ilham daripada Malaikat yang hampir dengan-Mu, kurniakanlah kami kesihatan wahai Tuhan yang maha pengasih "

Doa sebelum masuk ke dalam dewan peperiksaan;

وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدا
" Ya Allah, persiapkanlah kami akan urusan kami dengan petunjuk-Mu "

Doa apabila terlupa ketika menjawab soalan;

سُبْحَانَ مَن لاَّ يَنَامُ وَلاَ يَسْهُو. اللَّهُمَّ ذَكِّرْنِي مَا نَسِيتُ
" Maha suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lupa . Wahai Tuhanku , ingatkanlah daku apa apa yang ku lupa "

Doa memohon kejayaan dan kecermelangan;

اللَّهُمَّ إني أسْألُكَ الفَوْزَ عِنْدَ القَضَاءِ وَمَنَازِلَ الشُهَدآءِ وَعَيْشَ السُّعَدآءِ وَالنَّصْرُ عَلَى الأعْدآءِ
" Ya Allah kami memohon daripada-Mu kejayaan dalam setiap ketentuan , tempat para syuhada , dan kehidupan mereka yang bahagia serta kemenangan ke atas musuh "

Sumber doa : balliqul-ilm.blogspot

7 comments:

saharinasaharudin said...

gud luck zatie! :)

dark r0se said...

pasni leh smbung study kay? wish u luck dik!:)

nuruashia ♥ said...

good luck :) chaiyok2..!

RevVING NOTES said...

roh mak hangpa~

fierapirot said...

gudluck..=)

Atika Farha ;D said...

i penah tgk matluthfi punya video
dia promote minuman ni
kat malaysia ada tak agak2 minuman ni?
berkesan ke babe?
ce cite :)

My MiRa said...

wah...something new untuk mira nie,,,ehhhehe