Thursday, June 2, 2011

Debit card

Hello. what's up people? actually, i have no idea what to write today. heh so i will just follow the flow. whatever comes and pop in my mind right now i will write. i just got back from class. as usual on thursday i have two lectures. both were my last lecture for this semester. yahoo! :) there will be another lecture tomorrow, and ill be free like a bird. haha. its the end of semester three peeps.

Okay i have something to share with you guys. it is about DEBIT CARD. i am not really sure whether there is a debit card system in malaysia. let me know if there is. there is a big difference between credit card and debit card. cek nak continue in malay boleh dak? haha okay credit card digunakan untuk membeli barang ataupun perkhidmatan dengan credit atau bahasa mudah, hutang.

Debit card pulak digunakan untuk membeli barang jugak tetapi it will directly deduct your money from your saving account atau akaun simpanan. so tak ada istilah hutang dalam penggunaan debit card. tapi kena make sure ada duit lah baru boleh guna debit card. haha. can you see the difference between both? but credit card boleh je pakai anytime kira berhutang lah and ada limit dia.

What i love about debit card is i don't have to carry any cash in my wallet. rasa selamat je sebab tak payah nak bawak duit cash. even kalau nak beli air tin $2 pon boleh pakai debit card. best kan? tapi ada certain kedai ada limit. contoh minimum $10. plus debit card ni jugak boleh kite cash out money dari kaunter pembayaran. tak semestinya guna atm je. system ni dipanggil EFTPOS.

EFTPOS stand for electronic funds transfer point of sale. senang ada system macam ni sebab kalau emergency ke apa and tetibe need cash money, tak payah susah susah nak cari mesin atm. just pergi kedai yang berhampiran and cash out direct from the counter using EFTPOS. nak beli barang online pon boleh pakai debit card. banyak lah advantage guna debit card ini :)

Inilah contoh debit card. mine looks exactly like this. pink color :) bentuk card ni exactly macam credit card. tapi right bottom of this card akan ada label as debit. btw, NAB stands for National Australia Bank. haha memula agak jakun lah pakai debit card ni since i have zero experience using this. but sekarang semua benda kerja nak swipe je tu pon kalau ada duit dalam akaun. hehe.

Pada pendapat i, pakai debit card adalah salah satu cara yang selamat zaman sekarang ni. iyelah kan selalu orang keluar sekarang ni bawak duit tunai berkepuk kepuk dalam dompet. lepas tu kalau kena ragut ke rompak ke susah kan? memang sekelip mata boleh hilang everything. tetapi kalau pakai debit card banyak sangat kelebihan, antaranya lebih selamat dan lebih senang.

Haha kan tak pepasal dah promote pasal debit card.
I should get a credit for this :P

Thank you for reading this entry :)

15 comments:

KAMIHIDUP said...

malaysia pun ada, maybank debit card. ada duit boleh belanja, takde duit tengok sahaja. :)

Budak Chomot said...

Nak debit card satu jugaklah macam ni! Hehe :)

nuruashia ♥ said...

aww..kt mesia pon ade debit card dear ehehhe :)

nuruashia ♥ said...

debit card lagi senang sebab tak payah berhutang kan..dan xkene tax mcm credit card kn..yg penting, debit card tu dpt kawal kite shopping sebab terus deduct duit kite weee :)

Anonymous said...

sy rse dkt msia ade jgk debit card tp penggunaan xmeluas mcm dkt luar negara..izzatie comel ;p -nurnabila-

fiza said...

pkai debit card mudah kan.senang. tak payah letak duit bnyak2 lam wallet. =)

Rtp Farra Arisha said...

yeahha, i agreed with u sist, gna debit card lebih selamat, lebih mudah kann.

Cik Ezy said...

ok jgk la gne debit card..
xyah ssh2 bwk duit byk2..
hehekk

Anonymous said...

debit card ni bole buat baling2 x macam dalam cerita anda ada 60saat nabil

[loveyourlife] said...

really love & adore your style & blog lahh izatie! keep it up! :)

bella dela rosa said...

im debit card user.!tapi satu je la masalah die,asyik nak swap jee.sadis tau makin lame makin sikit.

delarocha said...

di malaysia dah ada,cuma masih ramai yg suka guna credit card berbanding debit card.

a.N.I.s said...

kat msia pun ada debit card yang.
maybank debit card, cimb pun boleh kalo xsilap. hehe :)

Anonymous said...

baru guna debit card untuk tapau pizza...lebih untung coz 30% less...

dark r0se said...

yuppp~ setuju sgt~ debit card terbaikkkk! cume nak kne ade simpanan la dalamnya!:)