Wednesday, April 25, 2012

Anzac Day

Hari ni saya cuti. cuti sempena Anzac Day or dalam bahasa melayu Hari Pahlawan. dekat Malaysia pon ada hari Pahlawan kan? sedikit info about the Anzac Day ni. harini adalah hari untuk memperingati pahlawan Australia dan juga New Zealand yang pertama during the First World War. Anzac stands for Australian and New Zealand army cops. on 1914, when the first world war broke out, masa tu Australia dah menjadi komanwel bersekutu selama 13 tahun.

So masa tu krisisnya the national government nak establish their new reputation within the nations of the world. so in 1915, Australian and NZ soldiers formed an allied untuk menawan Constantinople (yang sekarang ni jadi Istanbul), ibu kota empayar Uthmaniyyah, sekutu Jerman. long story short, 8,000 of their soldiers had been killed. so 25 april soon became the day on which Australians remembered the sacrifice of those who died in the war.

Macam tu lah, pepagi tadi i bangun banyak keluar news about Anzac Day so i pon rajinkan diri google and do some reading. so here are some info that i could share. ni perang pertama diorang and yelah of course lah it is something to remember kan. so yeah, here i am enjoying my day off. supposedly, i have 8.30 morning class straight to 12.3o in the afternoon. me so glad the Anzac Day jatuh harini huahauhuaha :p i am such a bad student, dont you think?

I tengah menunggu kain yang sedang dibasuh untuk dijemur. nasib baik harini weather okay. ada jugak matahari. tapi masyaAllah malam semalam sejuk yang amat lah. i dengan pakai sweater stokin pon still kesejukan. hadoii. i rasa its time for me to start using heater huehuehuehue puii padahal previous entry baru cakap tanak pakai heater :D tapi nak buat macam mana kan. the weather changes too drastically! nanti demam pulak kan kalau sejuk sangat hihi.

Semalam i buat soto ayam dengan pudding buah peach. yummmyy! harini nak masak ape pulak. i felt like eating something western gitu :p i feel like eating pizza. tengok lah kalau rajin nanti. yelah sini worst come to worst memang terpaksa masak jugak. makan luar? its too expensive. sekali sekali boleh lah. sekali makan dekat luar pon dah almost 15 bucks. membazir itu amalan syaitan ye adik adik. hehe thats why lah i kena rajinkan diri ini untuk masak.

Kalau tak, jawabnya kebuluran lah saya :p

p/s: ni lah soto ayam saya buat semalam :))

Okay, enough said, thank you for reading this entry yawww!

14 comments:

twinkle twinkle said...

waa nampak sgt sdp ;D

TeehaMohd said...

wahhhhh pndainyee u masak . u stay sorg ke kt sana ? or ada housemates?

nor amni sarah muhammad zin said...

yummy

Izzatie said...

Twinkle2, hehe memang sedap pon :p

Teeha, i stay sorang je sebab tu hari2 kena masak sendiri hihi.

Amni, yummy yummy :D

Nurulbadiah Lai said...

yg..

nampak sgt u pandai masak..


u bijak.
cantik
pandai masak..

perfect!

Lang Radzlan said...

terima kasih atas perkongsian info ini :)

AdilaAzmir™ said...

Rajin nye kak zati nih.
Best nye, teringin nak rasa musim sejuk semua tuh:)

Nurulbadiah Lai said...

yg..

nampak sgt u pandai masak..


u bijak.
cantik
pandai masak..

perfect!

| NURUASHIA | said...

agree with sys nurul =)

[loveyourlife] said...

perfect! :)

haNem said...

omakai..pandai masak errkk..sedap nyer nampak

amalina sahaja said...

ya Allah rindunya nk makan soto ayammm

~capital N~ said...

bg la resepi skali..
hehe..

bole la kita buat nanti..

kakchik@ella said...

selamat bercuti adik. wahhh .. nmpk cunn sgt soto tu.