Saturday, May 19, 2012

Only in Malaysia

Assalamualaikum semua :) as usual on Saturday, bangun bangun terus update blog. i have nothing to do harini lagipon. just nak kemas rumah, basuh baju, masak and study jelah kot. no more assignment no more homework yay! 2 weeks left before this semester end. i'm very glad it has come to an end. tapi i rasa tak berapa nak syiok sebab exam nak dekat dah. waaaa takutnyew saya :O whatever it is, i kena face jugak, so kena lah start berusaha and study from now on.

Okay semalam kan nak habaq sikit kat hangpa, ada satu page Facebook ni post gambar i dekat wall diorang tau. gambar tu memang gambar lame, gambar last year lepas i balik dari tengok bola dekat Canberra, alaa yang Malaysia vs Australia tu. gambar tu i pakai jersey Malaysia. i tahu pon sebab ada kawan i post that picture link on my wall. yang i terkejut, more than 500 peoples like that picture and more than 20 shares. comment pon memang banyak lah.

I memang sangat marah sebab si Admin tu main ambik je gambar i then letak without any permission. maybe die pon tatau tu gambar siapa, but whatever it is, its not appropriate to put somebody's picture without her/him knowing kan? comment untuk gambar tu pon macam takde kena mengena je. and 80% of them tak kenal i langsung. tapi alhamdullilah admin dan remove gambar i lepas i inbox dia. ada few other persons also send him a message to remove it :O

Tapi apa apa pon, i lega gila lepas gambar tu dia dah remove. i rasa kalau dia biar lagi, entah berapa ramai yang akan comment and share. basically, i don't find anything interesting about that picture except that i'm wearing a Malaysia jersey. so lepas ni, i rasa i kena buat watermark untuk semua gambar i. or tak payah upload langsung dekat mana mana. haha what say you? as a precaution. risau lah zaman sekarang ni macam macam benda boleh jadi. kan kan.

Korang pon sama. be more cautious about this thing. actually macam macam lagi i kena sebab orang ambik gambar i tapi malas lah nak cerita. lagipon banyak lagi kes teruk teruk daripada i. so apepon, a piece of advice, dunia sekarang ni tak selamat. people can do whatever they want by just one click. semuanya senang pakai internet. lagi lagi kalau orang nak jatuhkan orang lain, nak stalk, nak hack, nak buat macam macam lah, memang that's the easiest way.

So doa doalah mintak dijauhkan semua benda tu okay? anyway, i rasa laptop i ni dah nyawa nyawa ikan dah. nasib baik lah i dah tak ada any assignment nak kena buat dah lepas ni. dia macam gelong sikit kekadang tu. i pon tatau kenapa. i dah jaga dia, belai dia, bagi kasih sayang yang cukup kot ;( hopefully dia akan bertahan sampai lah i balik Malaysia bulan depan. laptop ni actually dah berjasa since tahun 2008 dah. takde lah lama sangat pon kan huahuahuaha :p

Thank you for reading this entry!

9 comments:

AdilaAzmir™ said...

cara selamat, jgn letak gambar langsung kat fb. lagi lagi gambar sorang. ^^

Rann said...

eishh .. bahayanyer. makseh ngan nasehat tuu. :) lebih bhati2 lagi pasni.

Puteri Iqa Izyan said...

ohh. bahaya. lepas ni kene hati2 bila upload gambar :)

btw, laptop iqa pun same. dr tahun 2008 and sewel2 dah sekarang. huhu :P

nana kamarul said...

Ehem ehem. I'm glad admin tu dah remove gambar you babe. Anyw, good luck for your finals. And same lah laptop kita! Macam kesedihan sikit. Semoga mereka dapat terus berbakti dengan kita. HAHA. Ntahpape ayat :P

Syakilla kebebeh said...

lain kali kena lebih berhati2..and babe good luck untuk final exam..:)

M-lina said...

watermark is very important.u should put it.=)

hanabunga said...

RAsanya kena letak watermark la kak.Lepastu jgn upload gambar full.mcm dari kepala sampai ke kaki gitu.Yg tu lagi bahaya mcm2 boleh jadi. =.=

Mira Amirudin said...

whoahhh famous sgt zatie ni sampai depa sibuk nak share your pic kot.tapi ambil gmbar org without permission is soooo biadap.ish2
sabar byk2 k.

Syariniey Amran said...

salam...

i penah kena 2 kali. 1st time dia wat fb pic..tp tak harm pun, y 2nd time dia p ngorat laki sampai couple bagai kat fb.bahaya. so now, i dah delte semua pic yang dulu2. y upload skrg sume ada watermark beso gedabak.huhu
better ada watermark la kalau nak selamat ckit.tak pun tak pyh upload.hee.