Sunday, June 16, 2013

My solemnization day 12.12.12

Here goes my review and update about my solemnization day;

We chose 12.12.12 as our akad nikah date. nice date right? its on Wednesday tapi time tu cuti sekolah so people and relatives still can come. majlis start around 8.30 macam gitu. rombongan lelaki sampai pukul 8.45 malam. lagipon jurunikah pon dah bagitahu awal awal dia datang lepas isyak sebab dia kena imamkan solat. so rombongan lelaki sampai dulu then jurunikah. memang just nice. i dekat atas dalam bilik bersiap since pukul 6.30 lagi. berdebar debar gila lah! :O

My solemnization theme is green, apple green to be exact. mostly semua from A to Z i yang uruskan. khemah, candeliar etc i took from the internet, contact through email je. my dress i buat dekat Nazreen Idris. highly recommended. just google his name and you will find his details :) doorgift i bought the plastic hard cover box from Nilai which cost me a reasonable price, and the apam polka dot i ordered from internet as well. they send it to my house on the event day.

Pelamin i ambik dengan FL-Adore. they offered a very reasonable price. i dont prefer spending too much for something that is just for one day purposes. i tahu kahwin sekali seumur hidup tapi i rasa tak perlu nak spent berpuluh puluh ribu just for the pelamin. within small price boleh dapat pelamin yang cantik jugak kan hehe. i recommend FL-Adore to all bride and groom to be. inai pon i google je contact number and direct call and pay the deposit. gamble je. haha.

Senang gila semua benda dihujung jari anda je. kena rajin survey and do research lah. hantaran pulak i buat sendiri, for both side. hantaran i nak bagi dekat pihak lelaki and hantaran pihak lelaki nak bagi dekat i. i bought lots of fresh flower from Taman Maluri, Cheras. price sangat sangat sangatlah murah. dulang i beli sendiri. kalau ada sesiapa nak tempah buat hantaran fresh flower dari i pon boleh jugak. i tak charge mahal pon haha sempat lagi tu promote :p


Usually from wedding boutique or mana2 yang buat hantaran fresh flower they will charge you more than rm100 per hantaran. kalau dah 9 hantaran dah cost about rm900. itupon bunga ciput je. memang lah cantik and we dont have to do anything. tapi kalau boleh buat sendiri lagi baguih kan. cut cost sikit dan kita boleh gubah sendiri ikut citarasa kita. i beli bunga fresh banyak gila and it cost me around rm500 je, i even buat bunga table for guest, bunga at stairs etc.

So basically i and hubby yang incharge  for almost everything since i memang lagi prefer buat semua sendiri and tak harapkan orang lain. my mom incharge for the catering. and the other rest jurunikah, pa system, card semua i buat sendiri. anyway, many thanks to my family members, jiran, sedara mara yang banyak membantu secara langsung atau tidak langsung masa hari akad nikah i tu. they all have done a great job in making sure the event run smoothly.

Crowd malam tu ramai sangat walaupun masa tu hujan turun agak lebat. but after selesai upacara akad nikah, hujan berhenti alhamdullilah so ngam2 orang nak start menjamu selera. kalau hujan susah jugak kan guest nak bergerak ke sana sini. i only invite close friends, neighbour and relatives je masa malam tu. the rest i invite masa reception i. alhamdullilah akad nikah malam tu berjalan lancar. hubby i agak nervous jugak biaselah siapa yang tak nervous kan :D

Anyway, thank you to everyone who came, who support, who pray, who gave present, who helped, whoever you are thank you so much. thank you as well to my dayangs and hulubalangs. 12.12.12 is a day to remember and it is such an unforgettable moment in my life. i'm now happily married for 6 months, please pray for our happiness to last long forever, insyaAllah. enjoy the pictures and wait for my next entry about my reception day :) thanks for reading this entry!

4 comments:

Ayu Nurhaslina said...

Hey congrats dear ;) Bagus betul u banyak buat semua sendiri. Barakallah.

Shazwani Ramly said...

banyak tips kak zatie bg nih. berguna :) mmg hebat mostly akak yg uruskan. cantik sgt pelamin and baju tuuu.

Princess Ryrie said...

gambar wedding u cantik.suke sgt.neway do visit my blog http://suriesuria.blogspot.com/

Cik Eka said...

nak tggu entry pasal majlis resepsi plak.

yup betul tu dear. Takkan nak habis beribu2 utk pelamin je kan.

kita amik butik baru, yg masih dalam promosi, untuk majlis bulan 12 nie