Friday, December 17, 2010

Isu mencarut atau bercakap kasar.

I ada satu benda nak kongsi and mintak pendapat. pasal penggunaan bahasa kasar atau harsh dan mencarut. its common kan nowadays orang cakap kasar and mencarut seperti 'bodoh, babi, sial, pukimak, lancau' dan pelbagai lagi. selalunya orang ungkap benda ni masa tengah marah but sekarang ni even berbual biasa pon mesti ada jugak keluar perkataan perkataan yang tak elok. kenapa eh? dah jadi habit or trend ke ape? even i sendiri pon kadang kadang mesti ada terungkap perkataan kasar mostly words 'bodoh dan sial' haha.

Korang pon mesti pernah and selalu jugak kan? haha.

Perempuan nampak sangat tak elok kan bila bercakap kasar. even i selalu terlepas depan my mom bila tengah marah or emosi lebih tengok tv, haha. contoh macam 'bodohlah kau'. haha. then mesti mama i cakap 'kalau bakal mak mertua dengar kakngah cakap macam tu, confirm tak jadi masuk meminang'. yelah bila i fikir balik, i pon rasa macam tak elok and macam tak ada adab je. but benda tu jadi macam habit pulak. ish cano eh nak overcome benda ni? i seboleh bolehnya taknak guna perkataan macam tu dah.

I nak jadi macam perempuan melayu terakhir! boleh? ;)

Lagi satu kes bila si kawan or kekasih yang suka tinggi suara. ya allah i benci betul lah golongon macam ni. lagi lagi kalau orang tu panas baran. kalau nak cari suami nanti jangan cari yang panas baran tau? sekarang ni macam macam kes dekat surat khabar suami baling asid lah bunuh semua cukup. itu semua sebab panas baran and for sure tak ada iman. so i nak ingatkan diri sendiri and orang lain jugak. tak guna pon nak mencarut nak bercakap kasar semua. semua tu macam mencerminkan diri kita sendiri yang sebenar.

Wah macam tak percaya je i bagi nasihat? hihi.


Last but not least, i baru dapat buffered earning baru dari nuffnang. yay! BE yang lepas dah penat muncul dah so dah kembali ke metered earnings. i suka sangat dapat BE baru! even tak banyak macam orang lain but dapat banyak ni pon i dah bersyukur and happy sangat. thank you nuffnang :) and pasal URL baru akan berkuatkuasa esok. haha. okay sumpah ayat tak boleh bla. kira kalau yang current ni tak boleh pakai korang try www.ladolceizatie.blogspot. com okay? i have to stop here. thank you for reading this entry

16 comments:

Miza Yusof said...

congrats dear. banyak be baru :)

farhana said...

sekarang org da sgt kejam..panas baran..jeles sikit simbah asid...x puas hati sebab x dpt phone number pun leh tikam org...tssskk...risau dgn zaman sekarang..T___T

Nadia H. said...

betul. i pun sllu terlepas bodo, ee bongok gile.

zatie bestnye, nn merajuk ngan i dah berbulan2 x bg buffered. sobs.

hanabanana said...

i pun tak suke org mencarut over2. sikit2 tu acceptable la. hehe. i pun kdg2 tercarut jgk. same2 kite berubah eh. hehe. nice post izatie (:

Pqa Mn :) said...

zatiee !
woot woot..
hehe
yup.. xelok ouh sbot mende2 uh.. pqa xsuke sbot.. tp klu marah besela.. haha

haneyzatul.amira.amran said...

wahhh...URL baruu~ hihihi

nurayunni said...

wah..hebat2...

kembatolo™ said...

kalo lelaki cakap kasar takde la nampak kasar sangat melainkan dye cakap macam tu dengan orang tua. kan?

Myra Jay said...

Hehee, boleh aje nk jd perempuan melayu terakhir...

& Thniah dapat BE baru..

Cik Ezy said...

xsuke laki panas baran terlampau,.
isk..
mtk2 la xdpt bakal suami camtu..
=)

Yatre Hayati said...

Kita selalu terlepas cakap yang kurang sopan jugak. Nak jugak jadi perempuan melayu terakhir. heheh

.azrina.ahmad. said...

zatie, cuba u explain sikit BE kat nuffnang ni mcm mana n how to use it?

Pqa Mn :) said...

zatie... pqa da tag zaty kt blog pqa.. amik yup.. :)

Mr. Swift said...
This comment has been removed by the author.
Pqa Mn :) said...

zatie... pqa da tag zaty kt blog pqa.. amik yup.. :)

nub said...

nice lah!

betulkan yang biasa,biasakan yg betul.

apa yg betul ialah jaga percakapan.insyaALLAH bertambah kukuh iman...=)