Wednesday, May 18, 2011

Isu tudung

Hello. how are you? i hope everyone is healthy and happy. myself doing great alhamdullilah :) i have no class for today. yay! but i need to finalize my assignment which due this coming friday. aja aja fighting! haha. tak sangka sekejap je semester ni nak habis dah. pejam celik pejam celik dah dua semester i dekat wollongong australia ni. next semester start on 27 July. heh lambat lagi. subject yang i akan ambik pon makin heavy. hopefully semua okay lah.

Someone shared me a link of this particular person's blog yesterday. it contains about his/her opinion towards girl with hijab or perempuan yang bertudung. lepas i baca post tu memang i tak puas hati sesangat. yes i know it is his/her blog, he and she can write anything they want. tak salah ada pendapat sendiri. i have nothing against other people opinion. but this one, i rasa macam dah over the top sangat dah. i absolutely disagree dengan cara dia tulis post itu.

Please don't get me wrong okay. i just tak setuju dengan cara dia nak sampaikan message dia bukan content dalam post die tu. he/she was saying pasal perempuan yang pakai tudung sama je taraf dengan perempuan yang tak pakai tudung. antara point yang dia guna, perempuan pakai tudung tetapi tak tutup dada, perempuan yang pakai tudung tapi pakai baju ketat and dia jugak cakap pasal cara pemakaian tudung zaman sekarang ni. kira fesyen terkini lah.

Dia juga cakap pasal sanggul. sanggul tinggi la ape semua. then pakai nak ikut trend semua. kalau korang nak baca blog dia tu, feel free to inbox me on facebook. i wont provide any link here. haha. i setuju dengan pendapat dia pasal, 'perempuan pakai tudung tapi tak tutup dada'. tapi nak diikutkan tak ada siapa yang perfect. benda ni terpulang dekat individu tu sendiri nak pakai macam mana, nak buat apa semua. yang kau nak kecoh sangat apesal? huh.

Dosa masing masing yang tanggung. sebelum nak tegur nak comment nak buat entry khas untuk perempuan yang pakai tudung tapi tak proper ni, lebih baik lah cermin diri sendiri dulu. he/she even said pakai tudung dengan tak pakai sama je. whoaa apa yang sama? at least orang yang pakai tudung ni ada effort jugak nak tutup aurat walaupun TAK SEMPURNA. bukan semua orang boleh jadi perfect. benda ni tak boleh nak paksa. hak masing masing kot -.-

Memang sekarang ni macam macam trend tudung ada. but i think its a good thing sebab boleh menarik ramai lah gadis gadis dekat luar sana untuk bertudung. tak salah untuk berfesyen i rasa. serious tak salah langsung. so come on lah jangan nak jadi narrow minded sangat. fikir diri sendiri perfect sangat since you sendiri admit you tak pakai tudung. heh okay now everyone knows penulis blog itu adalah seorang perempuan. haha terlepas pulak :P

Kalau nak tegur tu lain kali, guna lah ayat yang proper sikit. tak ada siapa
dekat dunia ni yang sempurna. don't you ever point your finger unless your hands are really clean. pernah dengar quote ni? jangan nak senang senang judge orang lain sedangkan diri sendiri pon terumbang ambing lagi. perbaiki diri sendiri dulu dah cukup baik sempurna physically and mentally then buat lah 18 juta entri pon nak cakap pasal perempuan bertudung ni. okay?


Oh iye, saya pon perempuan bertudung jugak :)

19 comments:

PinKy MoMMa said...

yes sokong!
adakah si ngeng yg sis kata kan dlm entry sis sblum ni dear?

sbenarnya dia memalukan mak ayah dia sndiri..seperti tak didik dgn budi bahasa, huh..


psstttt...nak elmo! ahahaha

ecahjahed said...

betul2.. i sokong u.. x smua manusia sempurna rite.. at least kite start pki tdung dr awl, mne taw kot nnt blh berubah trus pki tdung mcm ustazah kn..huhu...

sumaiyah mokhtar said...

http://www.loveydoveydoo.com/2011/04/carutan-untuk-minah-bertudung-urban.html

(die nk menegur tu bagus, tp die pun free hair mcm mane haihhhhh tu la ble manusia da tk nampak aaib sendiri kn)

shinalif said...

oh saya dah baca ni haritu. dia sendiri ckp dia bkn nk menegur tapi nak mengutuk. huhu nampak sangat yg dia ade sakit hati dgn someone yg bertudung.
p/s : tapi gambar fb dia pakai tudung. *_*

Cik Tqah said...

i da bc lame dah dear.. mmg hak bersuara kat semua org..tapi berpada-pada la kan.. ignore plis..huuu

Cik Kim said...

bila dah bace entry tu and semua komenkomen yang ada dekat entry tuh. terkejut ! apa hak seorang yang dirinya sendiri TAK pakai tudung and tutup aurat TAPI tulis bukanbukan pasal orang2 yang pakai tudung ? memang semua manusia ta lari daripada buat kesilapan. tapi nak tegur powm gunalah kata-kata yang berhemah. nie tidak. hanya perkataan yang KURANG sopan ade dekat entry tuh. huh.

* moga dia mendapat hidayah untuk berubah.

yanyan said...

yan tahu sape yg zatie cakap. yanyan pun ada baca blog dia. siyes, certain point dia ada betol
tapi, mcm u cakaplah AT LEAST yg bertudung tuh ada effort nak tutup aurat ANDDD bab tuh, dia dah ada kesedaran kann.

yanyan paling tak suka bila dia cakap
"see you in hell"
eh ehhh main2 pulak dia ckp pasal neraka. dia ingat dia kuat sgt nak merasa api neraka agaknya. hmmm

Cik Ezy said...

tegor cara elok baru ok kan..
=)

Wanybunny said...

haah stuju. tak salah nak bg teguran or pendapat, tp kena dgn cara yg proper lah..

Anonymous said...

izatie,i ske sangat cre u tulis blog..i tk pernah miss bce blog u..psl isu tudung ni i setuju sgt dgn pendpt u..at least kite yg pki tudung ni ade jgk effort nk pakai tudung walaupun tkdelah 100% sempurna..n kwn2 i semua kirim slm dkt u..die adore u sngt..kitorg nk jmpe u nnt bleh x?hehe..

[loveyourlife] said...

setuju! :)

KAMIHIDUP said...

nak tegur tak salah, tapi biarlah kena pada tempatnya. :)

Ieda Zakaria said...

yeahh i sokong you. i pun read that blog too.

saidatul noor farhana said...

yup...sokong u sgt2..mereka ni hanya suka mengata je...tp diri sndiri pn x sempurna...:)

Anonymous said...

bole saya ngorat x ?

Safizah Safri said...

yes correct. no one is perfect. at least the ones yg pakai ade effort like u said.

anamizu said...

cik ana setuju..hihi
agak kasar bahasa yg digunekan.
tp ape pun,kite amek yg jernih je lah kan?kan?hihi

Atiya said...

Betul, memang pun kita ada hak untuk nak pakai macamana2 pun ir berfesyen. TAPI yang paling penting ikut tak suruhan Allah dlm Al qura'n dah jelas kena labuhkan jilbab (tudung la) smp bwh dada. Ini bkn lagi pilihan, tp suruhan Allah yang WAJIB Kita ikut. Dont get me wrong yer. Just sayin. :))))

hardy boy said...

saya pun memang slalu bertekak dgn lelaki yang cakap perempuan yang pakai tudung nie hipokrit & memacam lagi dia tohmahan buruk, sampai rase nak bagi pelempang free je.hehehe..
Last2, saya fikir, biarlah si luncai terjun dgn labu2nya... dia xuntung ape pun kalau dok curah garam dlm laut, rmai lagi yang berfikiran waras xmcm dorang nie.. Then saya create la entry berikut http://princehardy.blogspot.com/2010/08/kisah-keajaiban-islam-kenapa-tak-rogol.html (^_^)