Saturday, July 23, 2011

Selamat menyambut Ramadhan

I know its still early to write a post about celebrating a holy month, Ramadhan plus puasa ganti pon tak berganti ganti lagi :P hehe tapi itulah it just a random topic i would like to share today. the only idea that came out in my mind right now. since everyone is busy talking about puasa, raya and what so so i pon nak jugak lah. haha. perlu ke? this is my third time puasa di perantauan. so saja nak share sedikit sebanyak pengalaman puasa i di perantauan *ayat skema habis.

Actually it was my 4th time puasa dekat luar malaysia. the first time puasa dekat luar it just a few days before raya je. so its not counted :P ini kali ke 2 i puasa dekat bumi kangaroo, Australia. tapi yang best puasa dekat sini sebab masa siang pendek sebab puasa during winter. around 5 petang dah boleh berbuka puasa. so takdelah penat sangat and cuaca pon sejuk je. so seriously senang sangat berpuasa dekat sini. tapi ada jugak sebab yang jadi tak best :O

One of it is, berbuka dalam class! haha last year alhamdullilah i memang tak ada kelas during 5pm onwards. but this coming semester i ada dua kelas petang. terpaksa berbuka dalam class jelah. itu pon just boleh makan chocolate or minum air je. takkan nak bawak nasi lah bagai dalam kelas kan :P but ada certain lecturers yang tahu student muslim yang puasa, diorang akan bagi pelepasan just for 10-15 minutes. i heard from other student's experience.

Benda kedua yang tak best, tak ada bazar ramadhan dekat sini! wakaka. dah lama gila i tak pergi bazar ramadhan :( oh my rindunya. tapi tahun ni mama and papa ada dekat Wollongong time bulan puasa. memang hari hari i suruh mama masak sedap sedap lah. kuih itu ini. hehe. and tahun ni jugak insyaAllah i akan berpuasa beberapa hari di Malaysia. so besar kemungkinan dapat lah i ke bazar ramadhan nanti. hehe. anyway, how's your preparation for ramadhan?

Thats all i think for now.

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak in advance :)

9 comments:

Anonymous said...

cntiknyee awk nie..tp da dew bf :(

EYFAalias said...

bestnya dapat merantau tmpt orang. sob sob! btw, kalau belum ganti cecepat ganti k puasa tu? heehhee. happy ramadhan untuk minggu depan :P

GnieSyazni said...

kalau masuk Ramadhan, memang bazar ramadhan yang paling meriah =) hehe semoga sempat la u puasa beberapa hari kat Malaysia =)

Rtp Farra Arisha said...

pengalaman yg baik untuk dikongsi. how i wish i could fasting abroad like u. fasting kat indon pun lebih kurang jam 6 sudah berbuka.
hee, rasanya tak sabar2 dah nak berpuasa.
anyways, salam ramadhan.

Newbie said...

Happy Ramadhan kak Zatie :)

delarocha said...

berpuasa di sana pasti byk cabarannya.

Cik Zety said...

Selamat berpuasa :D

Anonymous said...

DANG!this is my visit,i falling in love with ur entry n u ;p hikhikhik..i saw your email on the right side corner..CHECK YOUR EMAIL GIRL!

-Aizat from Ampang-

Cik Kim said...

hye kak zatie :)

Selamat Menyambut Ramadhan :D
tyme bulan pose nie lah dapat jumpa banyak makanan yang sedap-sedap. HEHE yummmmy ! :D