Friday, July 22, 2011

Whale watching experience

Rise and shine people even though its already 2.25 in the afternoon. huahuahua i just woke up as usual my bed loves me so much so its hard to let me off :P semalam tidur agak lambat. teka i buat apa? hehe tamau kasi tahu. i'm so happy :) extremely happy and excited. i feel like just posting a lot of smiley faces for this entry. is it okay? haha i'm just kidding. how are you people today? is everyone in a good health? dah nak puasa ni jaga diri elok elok eh.

I baru selesai enrolled tutorials, labs and workshop and alhamdullilah i dapat semua kelas yang i nak. good news for me, there is no morning classes! hoorayy! since i ada masalah bangun pagi kan so there's nothing to be worried anymore. ada just one lecture on friday start on 10.30 in the morning but i think it should be okay. at least its not 8.30 in the morning :P mula mula agak malas jugak nak start new semester ni. but now i've got a new spirit! hahaha.

Actually i nak cerita sikit pengalaman my parents and adik adik i pergi tengok ikan paus, whale watching dekat sydney. walaupun i tak pergi sekali since haritu i ada dekat malaysia, but cerita mama ni membuatkan i nak kongsi dekat sini. haha. okay lets start, they took a ship or maybe a big boat from sydney. the journey took about 2-3 hours. lama gila kan? iyelah nak pergi deep sea kan. mana ada ikan paus duduk stay dekat tempat cetek cetek kan. haha.

But before that, there were some sort of briefing. and jugak notice pasal makan ubat muntah. but everyone seems fine including my family. bajet bajet je semua okay takkan muntah semua. maybe yea its their first visit lagipon :P then after a while, semua orang macam duduk senyap muka semua pucat macam tak tahan lah dengan environment dekat situ. mama cakap ia sangatlah menakutkan sebab ombak yang amatlah besar :O angin pon kuat gila.

Mama memang takut sangatlah at that time. semua orang dapat one small paper bag in case kalau tiba tiba vomit (muntah) ke apa kan. lepas tu kan yang kelakar nya, papa lah orang pertama yang start muntah. haha like seriously right after papa, semua orang pon start muntah including mama, awfa and atiqie. hahaha. there is no single person atas kapal tu yang tak muntah. cuba bayangkan? :O effect muntah tu disebabkan ombak and angin yang kuat.

Haha mama siap bagitau lagi dekat i, itu kali pertama dan terakhir dia akan pergi sana. plus time diorang pergi tu tak jumpa or nampak pon any whales. haha kesian diorang :P tapi yang bestnya, they will refund back your money kalau tak nampak whales. its good thing kan? its quite expensive jugak, about $200 (rm600) for 3 adults and 1 children. kalau tak nampak ikan paus then tak dapat refund duit balik, memang boleh buat gaduh jugak lah. huahuahua.

I baru plan nak bawak my friends from Malaysia who might be coming over next year for this whale watching. tapi disebabkan mama punya story yang agak gempak ni, i pulak yang jadi takut :O haha. tapi kalau nak pergi betul betul, kena make sure sihat sepenuhnya, makan ubat muntah awal awal and paling penting, kena tunggu betul betul musim ikan paus tu muncul dulu. kalau tak, memang rugi je pergi. gambar dekat bawah ni i curi dekat google :P

Enough said , see you in the next entry :)

3 comments:

Newbie said...

whoaaaa..seronoknya pegi Sydneyyy :)

Cik Zety said...

belanja bolehh ? hee, tapi takut laut lah :D

Syazwan Che Deraman said...

tak nak ikan paus.
nak ikan Duyung!