Monday, August 8, 2011

Long distance relationship

There were some people asking me, how do you actually manage your relationship because there's a big distance between you and your partner. since there are some enquiry about it, so i nak buat satu entri pasal cinta jarak jauh. hehehe. i'm not talking as a professional tau. i akan bercakap as someone who have an experience on this. so don't get me wrong :) kalau i salah cakap, or maybe there will be some people who might disagree with me, i'm deeply sorry.

Actually, long distance relationship or short distance i could say only has a small differences. a main difference between both is only distance. do you ever heard about this quote, distance only matters to the mind not to the heart. so kalau both of them i mean girlfriend and boyfriend betul betul suka and love each other i rasa memang takkan ada masalah or issues. bergaduh itu perkara yang normal. yang dekat pon bergaduh, lagi lah yang stay jauh jauh ni kan.

Yang paling penting in long distance relationship yang i boleh list down are trust, honesty, love and care, having a good communication, as well as try to avoid any temptation of over controlling. bagi i, the most important thing is trust. kalau dah lose trust memang susah sangat sangat nak gain trust balik. kira trust is the main key to everything :) walau besar macam mana pon salah, i prefer someone who told me the truth rather than mislead me with lie.

Then communication issue? sekarang ni dah zaman canggih, so semua benda jadi senang. cuba fikir time zaman mak ayah kita bercinta. kalau yang jauh tu, nak kena tulis surat then kena tunggu 5,6 hari baru lah boleh baca. hahaha gila sedih :O sekarang ni skype ada, ym ada, facebook lagi, contoh kalau dua dua pakai BB boleh bb messenger selalu. so there is no more excuse kalau nak kata ada masalah komunikasi. dimana ada kemahuan disitu ada jalan. hehe.

Kalau dah jauh ni biasalah maybe level of insecurity akan bertambah. it might happen to both, tak kisah si lelaki ke perempuan. so temptation nak control partner kita will occurred. benda ni lah selalunya akan wujud salah paham, gaduh, merajuk dan pelbagai lagi. haha. its absolutely normal tapi everything yang kita buat mesti ada limit. tak guna pon nak control lah nak kena report 24 jam dekat mana buat apa semua. sebab tu i cakap trust tu kena ada.

Remember, being in relationship as a couple bukannya macam dah kahwin. we still have other stuff to think about. our family, friends, study and our future. never put your relationship as your number one priority. jodoh ketentuan qada dan qadar semua ditangan tuhan. apa yang kita boleh buat adalah usaha dan tawakal :) usaha in terms of jaga relationship elok elok, knows your own limit and do whatever you think can cherish your relationship

Nothing is worth having comes easy. tak ada benda yang korang rasa berbaloi and berharga ni senang nak dapat dalam dunia ni. betul tak? and last but not least, don't be to dependent on your partner. sometimes, we need to show them yang kita ni boleh independent. my dad once told me, 'papa suka kalau anak papa boleh independent, nampak berani'. so dari pandangan i, maybe lelaki suka perempuan yang berani :P hahaha tapi i tak tahu lah betul ke tak.

For some people and readers yang still tak tahu, i memang jauh beribu ribu batu dari boyfriend i. hehe i dekat Australia and my boyfriend dekat Malaysia. but alhamdullilah so far semua okay :) and i hope it will be in the long run. ameen. best jugak jauh jauh ni, bila dapat jumpa feeling die gua nak habaq perghh memang best gila lah! *saje nak exaggerate. hahaha. tapi lagipon i selalu balik malaysia so tak ada masalah sangat. hehe. i think that's all from me.

Stay positive and have hope :)

20 comments:

Fatin Syahira said...

hehe. thanks for sharing sis =')
kalau duduk dekat pun bukan boleh berkepit 24jam kan. both ada komitmen masing2. hope your relation will be such a happy ending story :) amin!

Etong said...

yup, trust is the most important. when we have trust, we have nothing to worry. because in the end, we know that we love each other and thats all that matters. it is hard, but being apart also make us to learn how to appreciate being together better!

Anonymous said...

chumilnye tuan pnye blog ;p blog pn best

ryhana razak said...

yupp!thats true!even im just a small kiddo,i can understnd ur feeling :) hope ur relationship will stays strong ! chaiyoukk !

nabila azmi said...

thanks sharing..=)...
me also in long distance relationship..

bergelora .berombak besar kekadang tu...huhu=(

nice to know u friend=)

dila said...

yesssssssss its true sis ! suka lah this ebtry sebab kita pun having that kinf od relationship .

alia shahira said...

yeah I agreed with you! if lame xjumpaaa then tetibe jumpe feeling tue lain gile kan? cannot describe!! haha =) hope your love remain forever izatie! =)

FARAH IZWANI RAMLI said...

sangat suka lah entry ni.
seriusly bagi semangat sangat.!
muhasabah diri sangat2.
sebab saya pun cinta jarak jauh.
tapi takdelah jauh macam korang sorang kat australia sorang kat malaysia.
saya kat jb die kat kuantan jek.kehkeh.

sieliybombastik said...

well, u can say "distance is ignored by LOVE " and thats all matters. :D

Amy Syaquena said...

*salam kenal, amy singgah dari belog sinae raudah.follow sini jemput ke belog amy..

haNem said...

your boifren kat taman harmonis ya...nice blog..semoga hubungan berkekalan :)

syAzAnA said...

TRUST memang sangat penting. i agree with youu. tapi, ada keh lelaki yang sanggup tahan godaan bila kita tak ada kat sebelah? :(

hanabanana said...

long distance ni best sebenarnya. lagi tambah sayang :)

tieykah said...

long distance realtionship menguji kesabaran I sebenarnya.

[loveyourlife] said...

kita terbalik. i dekat malaysia, boyfriend i pulak kat australia.

rindu kan? huhuu :(

btw, i like this entry! hehe :)

Anonymous said...

i adore u so much..i like this entry really! ;p

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
NazneenNajib said...

so true dear. i suka paragraph ke 6. couldn't agree more. :)

Tiara Fazlin said...

i berjuta kilo jauh gak! ireland ngan msia 14 jam flight.....and i balik msia setahun sekali je....=(
so memang jumpa dia setahun sekali jela..eh tapi this year da masuk 7 tahun kiterang together..harap berkekalan..tsk tsk

fia:) said...

yeay! betul2, sy pun long distance, tapi dalam malaysia je:)
seronok, saya follow awak eh, jemputlah datang blog saya balik:)

http://sitisapeah28.blogspot.com