Sunday, August 21, 2011

Tahajjud Cinta

Hello how are you ? :) i baru lepas habis tengok cerita drama Tahajjud Cinta episod yang ke 7. so far tak pernah miss lagi lagipon cerita tu seminggu sekali je kan. cerita yang agak bagus untuk ditonton. let me briefly tell you the synopsis. cerita dia banyak menceritakan pasal perjuangan islam. dan juga perjuangan menuntut hak wanita. pelakon semua mantap mantap. the main actress is fazura dan fauziah gaos. dalam cerita ni i suka watak citra (fazura).

Karakter citra agak berani berbandang seri (fauziah gaos). lantang bersuara, berani dan juga pandai plus she looks very sweet with her hijab :) the main conflict sekarang, pasal ustaz sauki yang kahwin empat tu. dia baru ceraikan isteri dia seorang. then die nak ambik si seri jadi wife number empat die. korang tengok tak cerita ni? i memang against gila poligami. so cerita ni bila i tengok agak beremosi lah. haha. tak sabar nak tengok next and next episode.

Somehow, bila i tengok dari episod pertama sampai ke tujuh ni, i rasa macam si ustaz sauki tu ada masalah. but i am not really sure sebab i ni pon tak ada ilmu agama yang mendalam sangat hehe. just the basic one je. tapi basically from the drama, kita boleh observe and nilai sendiri apa yang betul dan salah. dengar cerita next episode nanti, si citra ni akan berjuang mempertahankan kawan dia si seri daripada berkahwin dengan ustaz sauki tu. go citra go! :D

*gambar sekadar hiasan muahahaha :P

5 days left hehehehe i am getting EXCITEDDD! pagi tadi i went to the mall with mama and awfa. i did some shopping for raya. since nanti dah sampai Malaysia, we don't really have much time roaming around for shopping. bought some present for my nenek as well as my relatives. tapi tadi berjalan sekejap je adik i si awfa gaduh penat lah lapar semua (puasa) :O so terpaksa lah balik. insyaAllah rabu ni nak pergi cari few things lagi before balik malaysia hari jumaat ni.

Mama has started making raya cookies (kuih raya). haha semangat je mama i. nanti nak bawak balik Malaysia. as i said before, kitorang ada limited gila masa nanti bila dah sampai Malaysia. hari selasa 30 ogos dah raya kan? kalau tunggu balik Malaysia, baru nak buat kuih, memang harapan lah. beli kuih tunjuk jelah :P okay anyway, lagu raya apa yang best to be put on blog eh? something yang catchy and menaikkan semangat raya. haha. any suggestion people?

Minggu ni i rasa i boleh lose focus kalau fikir pasal raya. hadoii COME ON IZZATIE put it aside dulu :P huahuahua. hari jumaat baru fikir pasal raya eh. i ada few test this week. nasib baik bukan minggu raya hehe. YAYY tak sabarnya nak raya! hari sabtu ni i nak pi serbu bazar, cari air tebu dulu seriously mengidam gila dari minggu lepas :O okay enough with babbling, i nak turun tolong mama masak for berbuka. selamat berbuka puasa in advance!

Iloveyousayang

16 comments:

JIJI YU said...

tarok lagu lama2..baru nostalgia

Daya SooYoung H said...

mode : raya wohh~ ;)

~Queen Q~ said...

goodluck on your test.

daemonspade said...

But kan kakak~ paper tu ckp is it truee? ade yang cakap kite berdosaa tolak hukum Allah~~ wuwuwu cmne nii?

Etong said...

dlm wyg ketika cinta bertasbih pun ada anna ckp, kita bukan tolak poligami. kita benarkan. tp bukan kita yg di jadikan antara isteri2 tersebut.

btw u look beautiful :)

Dunia Landax said...

huhu..cerita ni memang best =)
fazura sangat cute..mintak2lah dibukapintu hati,terus pakai hijab..huhu


p/s:amboi..suka betul bila paper kuarkan tajuk tu ye..huhu

alia shahira said...

Good luck zatie! btw I pon sukeee gak tahajjud cinta tue =D

Hana Soffelia said...

Hana pun tgk cite Tahajjud Cinta. Pandaikan Fazura bawa watak Citra, berkesan sgt.

Owh, gud luck for ur test Izzatie. U can do it!

fnmh said...

alolo, comel je :)

Anonymous said...

comel chubby

Bitter said...

hehe..kite tak tgk citer tu..tapi when kak bgi sinopsis ni macam best jek..nak try lah..
anyway, good luck test :)
yeahhhh! serbu bazaarrr..HAHA!

Anonymous said...

da de bf ke??

Anonymous said...

hye.. camne cre u pki shawl tu? i tgk u x pki inner yg de awning tap nmpk elok je? u buat mcm mne?:)

♥ Dea ♥ said...

y you look so familiar?.. cam plakon je.. hehe

Ismi Azraf said...

Xberminat dengan tahajjud cinta sebab banyak teguran telah dibuat ke atas pengarah dan 3 pelajar Jordan akan berjumpa dengan pengarah filem tersebut untuk menegur beberapa unsur liberal dan "salah letak" Islam yang TERlupa dilihat oleh pengarah tersebut.

daemonspade : Tolak hukum berpoligami maka berdosa , ia dikira menolak hukum Allah. Cuma pengisian atas nota itu perlu dibaca sebab poligami hukum asalnya suatu sunnah tapi ia boleh berubah ke atas individu mengikut cara pelaksaan individu , jika digunakan untuk kepuasan nafsu dan ketidakadilan maka ia berubah menjadi haram ke atas individu (konsep fiqh).

"Tolak poligami" bersandarkan catatan tu bukan bermaksud menafikan hukum poligami tetapi wanita menolak dipoligamikan oleh sisuami sebab suami belum layak menikahi lebih dari satu , jadi status ia menjadi haram poligami ke atas suami tu maka xberdosa si isteri jika tidak membenarkan si suami berpoligami.

Eh... panjang pula comment =)

Anonymous said...

GELI TGK TAHAJJUD CINTA... LGI2 USTAZ 2... BINI DA EMPAT PON XPUES LG..